ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανακαλύφθηκε δρόμος της Λίθινης Εποχής 7000 ετών στο βυθό της Μεσογείου (φωτο)

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο νέος οικισμός κατοικήθηκε επίσης από τον πολιτισμό Hvar

Ανακαλύφθηκε δρόμος της Λίθινης Εποχής 7000 ετών στο βυθό της Μεσογείου (φωτο)

Τα ερείπια ενός δρόμου της Λίθινης Εποχής, που χτίστηκε πριν από 7.000 χρόνια, ανακαλύφθηκαν στο βυθό της Μεσογείου.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το εκπληκτικό εύρημα, αφού ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες του νερού γύρω από τη βυθισμένη πλέον νεολιθική τοποθεσία Soline, η οποία ανακαλύφθηκε το 2021 στα ανοικτά των ακτών του κροατικού νησιού Korčula.

Πιστεύουν ότι ο προϊστορικός αυτός δρόμος μπορεί κάποτε να συνέδεε την Korčula και τη Soline, όταν η τελευταία ήταν μια τεχνητή ξηρά που φιλοξενούσε τον αρχαίο πολιτισμό Hvar.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται 4-5m κάτω από την Αδριατική Θάλασσα.

Η Korčula, μέρος του αρχιπελάγους της Αδριατικής, ήταν αρχικά ενωμένη με την ηπειρωτική χώρα, αλλά όταν η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων το 12.000 π.Χ., οι πλημμύρες λίγο πολύ οδήγησαν στη σημερινή διάταξη πριν από περίπου 8.000 χρόνια.

Η Soline εντοπίστηκε για πρώτη φορά όταν δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι κάτι ανθρωπογενές μπορεί να κρύβεται στον πυθμένα του ωκεανού γύρω από την Korčula.

Εντοπίστηκε από τον αρχαιολόγο Mate Parica, του Πανεπιστημίου του Zadar, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του κατέβηκαν στην περιοχή για μια πιο προσεκτική ματιά.

Κατά την εξερεύνηση, οι ειδικοί συνάντησαν τα τείχη ενός αρχαίου οικισμού, που φαινόταν να συνδέεται με το κύριο νησί, με μια στενή λωρίδα γης.

«Το ευτύχημα είναι ότι αυτή η περιοχή, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Μεσογείου, είναι ασφαλής από τα μεγάλα κύματα, καθώς τα πολλά νησιά που υπάρχουν περιμετρικά ‘’κόβουν’’ τα κύματα και προστατεύουν την ακτή», δήλωσε ο Parica όταν έκανε την αρχική του ανακάλυψη.

«Αυτό σίγουρα βοήθησε στη διατήρηση του χώρου από τη φυσική καταστροφή».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο δρόμος κατασκευάστηκε από τον πολιτισμό Hvar-Lisičići – έναν νεολιθικό πολιτισμό στην ανατολική ακτή της Αδριατικής που πήρε το όνομά του από το νησί Hvar.

Η ανάλυση ραδιοάνθρακα του διατηρημένου ξύλου που υπήρχε στο σημείο έδειξε ότι ο οικισμός Soline χρονολογείται περίπου στο 4.900 π.Χ.

«Οι άνθρωποι περπάτησαν σε αυτόν τον δρόμο πριν από σχεδόν 7.000 χρόνια», ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Ζαντάρ.

Αν και τώρα είναι κρυμμένο κάτω από στρώματα θαλάσσιας λάσπης, οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι το πέρασμα κατασκευάστηκε προσεκτικά με πέτρινες πλάκες και έχει πλάτος περίπου 4 μέτρα.

Η ίδια ερευνητική ομάδα αποκάλυψε επίσης έναν άλλο υποβρύχιο οικισμό στην απέναντι πλευρά της Korčula.

Φέρνοντας μια παράξενη ομοιότητα με το Soline, είναι επίσης βυθισμένος σε βάθος 4-5m και οδήγησε στην ανακάλυψη μερικών ενδιαφερόντων εργαλείων της Λίθινης Εποχής.

«Νεολιθικά αντικείμενα όπως λεπίδες, πέτρινα τσεκούρια και θραύσματα βρέθηκαν στην περιοχή».

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο νέος οικισμός κατοικήθηκε επίσης από τον πολιτισμό Hvar.

Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο πολιτισμός Hvar της Λίθινης Εποχής πιθανώς καθιέρωσε εμπορικούς δεσμούς μεταξύ του νησιού και των ανατολικών ακτών της Μεσογείου, στη σημερινή δυτική Ασία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.