ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου του 2001: Οι ΗΠΑ εισβάλουν στο Αφγανιστάν

Η εκστρατεία ξεκίνησε με την άρνηση του καθεστώτος των Ταλιμπάν να εκδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στους Αμερικανούς

Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου του 2001: Οι ΗΠΑ εισβάλουν στο Αφγανιστάν

Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου του 2001, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, εγκαινιάζοντας τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», που είχε ανακοινώσει ο Τζώρτζ Μπους.

Η εκστρατεία ξεκίνησε με την άρνηση του καθεστώτος των Ταλιμπάν να εκδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στους Αμερικανούς.

Πράκτορες της Διεύθυνσης Ειδικών Δράσεων της CIA έφτασαν στο Αφγανιστάν και ήρθαν σε επαφή με μέλη της αφγανικής αντιπολίτευσης σχηματίζοντας τη «Βόρεια Συμμαχία».

Λίγο αργότερα ενισχύθηκαν με δύο 12μελείς ομάδες ειδικών δυνάμεων, τις Operational Detachment Alpha (ODA) 555 and 595, που έδρασαν σε συνεργασία με τους Αφγανούς, καταδεικνύοντας στόχους για τις Αεροπορίες ΗΠΑ και Βρετανίας.

Σταδιακά, με την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων και την συνεργασία γειτονικών κρατών, όπως το Ουζμπεκιστάν, οι συμμαχικές δυνάμεις κυριάρχησαν σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας.

Αν και σύντομα ενισχύθηκαν και κατόρθωσαν να επιβληθούν σε όλη σχεδόν την επικράτεια, με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις τεχνολογικά ανώτερες δυνάμεις των επαγγελματιών στρατιωτών, η ισχύς των παλιών μουτζαχεντίν και συμμάχων των ΗΠΑ δεν κατάφερε ποτέ να εξαλειφθεί και το 2021 αποχώρησαν ηττημένοι, όπως είχε συμβεί το 1975 όταν έφυγαν από το Βιετνάμ.

Όπως είχε ήδη αποδειχθεί στο Ιράκ, ένα ισχυρό ξένο στράτευμα δεν εγγυάται από μόνο του την ασφάλεια και τη σταθερότητα, χωρίς τη στήριξη των θεσμών και της τοπικής κοινωνίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.