Με προχειρότητα και πολλά προβλήματα ανοίγουν σήμερα τα σχολεία: Μπάχαλο με τα τεστ – Όλα όσα ισχύουν

Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία

Με προχειρότητα και πολλά προβλήματα ανοίγουν σήμερα τα σχολεία: Μπάχαλο με τα τεστ – Όλα όσα ισχύουν

Με προχειρότητα και βιασύνη ανοίγουν σήμερα τα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με τα νέα μέτρα να έχουν δημιουργήσει ένα… μπάχαλο.

Όπως ανακοινώθηκε εντός της εβδομάδας, με βάση τα… ελαφρώς διαφοροποιημένα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, για την πρώτη εβδομάδα οι μαθητές καλούνται να διενεργήσουν τρία self tests για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, κάτι που στην πράξη αποδείχθηκε κομματάκι δύσκολο, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές ελλείψεις των εν λόγω σκευασμάτων στα φαρμακεία, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων της χώρας να λαμβάνουν μέσω e-mail ειδοποίηση που τους καλούσε σε… προμήθεια self tests!

Ως εκ τούτου, στις 7 το πρωί της Δευτέρας, όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν τα απαιτούμενα τεστ, θα μπορούν να πάνε στο σχολείο για να τα παραλάβουν (θα δίνονται στην είσοδο των σχολικών μονάδων 5 self tests ανά ενδιαφερόμενο) με τους γονείς να καλούνται να κάνουν αμέσως στα παιδιά τους το πρώτο, εκτός, φυσικά, της σχολικής μονάδας. Οι γονείς, δηλαδή, θα παίρνουν το τεστ, θα το κάνουν στο παιδί τους (στο αυτοκίνητο;, στο παγκάκι;, στο… πόδι;) και, αν αυτό βγει αρνητικό, ο μαθητής θα μπαίνει στο σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως αυτοί που θα μοιράσουν τα τεστ στα σχολεία δε θα μπορέσουν να εξακριβώσουν τον ΑΜΚΑ των δικαιούχων («μπάτε σκύλοι αλέστε» η όλη φάση, δηλαδή…).

Με βάση, πάντως, τον κυβερνητικό σχεδιασμό, από σήμερα άπαντες (εμβολιασμένοι και μη) οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν ένα επιπλέον self test την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου), με τα τρία συνολικά self tests να διατίθενται δωρεάν στους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Από την πλευρά τους, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται για την ίδια περίοδο να προμηθευτούν με δική τους δαπάνη το επιπλέον self test, πέραν των δύο τακτικών τους rapid tests.

Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της ιδιαίτερα αυξημένης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, εξάλλου, φεύγουμε, πλέον, από την λογική του «σταυρού» (αυξημένοι έλεγχοι μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα), και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα, ενώ, όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα, για 5 ημέρες και πιο συγκεκριμένα δύο rapid tests και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self tests την εβδομάδα, δηλαδή συνολικά 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self test, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων self tests, δηλαδή συνολικά τρία δωρεάν self test δωρεάν την εβδομάδα.

Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει είτε επίσημα είτε μέσω διαρροών ότι δεν θα δικαιολογούνται απουσίες μαθητών οι οποίοι θα προτιμήσουν να απέχουν από τα μαθήματά τους μέχρι να εμβολιαστούν.

Πρεμιέρα με στάση εργασίας

Σε στάση εργασίας καλεί τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ, για να μπορέσουν να παραστούν οι εκπαιδευτικοί σε παράσταση διαμαρτυρίας. Η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει ελλιπές το υγειονομικό πλαίσιο και προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας για αύριο, από τις 12 έως τις δύο μετά το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, αναφέρει: «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε διερεύνηση θεσμικών και νομικών ενεργειών, για τη διασφάλιση της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Καλούμε τους/τις συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στις 13.30 μ.μ. στο ΥΠΑΙΘ για να απαιτήσουμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! Για το λόγο αυτό κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00!».

Στην ανακοίνωσή της, ο ΟΛΜΕ σημειώνει ακόμη ότι, στη συνάντησή τους με την υπουργό Παιδείας, δεν υπήρξε «καμία θετική ανταπόκριση στα προβλήματα και στα επιστημονικώς τεκμηριωμένα αιτήματα». Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ είναι:

  • αραίωση των πολυπληθών τμημάτων
  • πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας
  • δωρεάν rapid test σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του ΕΟΔΥ
  • προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
  • ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ
  • αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες
  • δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής προστασίας και αντισηπτικά)
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ΟΛΜΕ διαφωνεί, επίσης, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και με το μέτρο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών. Η Ομοσπονδία κατηγορεί το υπουργείο, ότι κάλεσε την ΟΛΜΕ «για να καλύψει επικοινωνιακές ανάγκες», μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αποφάσισε το ΥΠΑΙΘ για την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει εγγράφως στις 16/12 άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας. «Η κ. Κεραμέως δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει, έστω και αρνητικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.