Μεγάλες εξακολουθούν να είναι οι δυσκολίες για χιλιάδες κατοίκους περιοχών της Αττικής, στις οποίες δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η ηλεκτροδότηση. Έτσι, η οργή και η απελπισία περισσεύουν, καθώς υποχρεώνονται να καλύψουν… με πρωτόγονους τρόπους βασικές ανάγκες για τις οικογένειές τους.

Μεταξύ τους, μια γυναίκα η οποία βρίσκεται δύο ημέρες στο σκοτάδι, χωρίς θέρμανση, χωρίς νερό και με δυο μωρά που έχουν ανάγκη για φαγητό και θέρμανση. Έτσι, αναγκάζεται… να βράσει το χιόνι για να φτιάξει γάλα για τα παιδιά της.

«Έχω δυο παιδιά έξι μηνών και τριών ετών. Το ένα αρρώστησε μέσα στο σπίτι με 12 βαθμούς θερμοκρασία. Δεν μπορώ να μαγειρέψω, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Έχω επικοινωνήσει με τον παιδίατρό μου, μου είπε για να πλύνω ένα μπιμπερό να λιώσω χιόνι, για να βράσω χιόνι», λέει η γυναίκα στο Mega.

Από τον Νέο Βουτζά μέχρι τα Γλυκά Νερά, απόλυτο σκοτάδι, τσουχτερό κρύο και άνθρωποι μόνοι ψάχνουν να βρουν το φως τους. Ο κύριος Άρης, με τον φακό στο χέρι, μέσα στο μαύρο σκοτάδι, αναζητάει μάταια τα συνεργεία του δήμου και της ΔΕΔΔΗΕ.

Η νύχτα περνάει και το πρώτο φως της ημέρας, τον βρίσκει και πάλι χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση, όπως και τον Αλέξανδρο στην Αγία Παρασκευή, εκεί που οι κάτοικοι, με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να βρουν βοήθεια από την πολιτεία, ανάμεσα σε πεσμένα δέντρα, καλώδια και πυλώνες της ΔΕΗ έτοιμους να εκραγούν.

Κάτοικος της περιοχής καταγγέλλει δεκάδες κλήσεις στη ΔΕΔΔΗΕ για βοήθεια σε τετραπληγικούς και ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας, που είναι για τρίτη ημέρα χωρίς ρεύμα αποκλεισμένοι.

«Κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους. Στην πολυκατοικία μένουν τετραπληγικοί άνθρωποι και ηλικιωμένοι άνθρωποι αβοήθητοι μόνοι τους, οι οποίοι είναι χωρίς ρεύμα και χωρίς φαγητό όλες αυτές τις ώρες. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η ίδια πολυκατοικία, είναι τουλαχιστον για 24 ώρες χωρίς ρεύμα».

Όταν κάποια στιγμή βρήκε τη ΔΕΔΔΗΕ, η απάντηση για την αποκατάσταση της βλάβης ήταν αυτή που ήδη γνώριζε.

«Μου απαντούσαν γενικόλογα ότι δεν γνωρίζουν, δεν έχει δοθεί χρόνος αναμενόμενος αποκατάστασης, και δεν γνωρίζουν να μου πουν πότε, δηλαδή την απάντηση που είχα και εγώ ίδιος χωρίς να ξέρω τίποτα. Τελείως ανεύθυνοι», είπε.

Παρόμοια εικόνα και στη Φιλοθέη, με κατοίκους να παραμένουν για τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα.

«Δεν έχει έρθει κανείς, μας έχουν ξεχάσει όλοι. Ελπίζω να γίνει κάτι, έχω χάσει κάθε ελπίδα πλέον», λέει η Τατιάνα, μητέρα 3 ανηλίκων, που παραμένουν στο διαμέρισμά τους για 3η μέρα χωρίς ρεύμα. «Από τη ΔΕΔΔΗΕ δε μας λένε τίποτα. Τρίτο βράδυ σήμερα χωρίς ρεύμα, με τρία ανήλικα παιδιά, έχουμε παγώσει, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Θέρμανση και ρεύμα… από το αυτοκίνητο

Αποκλεισμένη στο Ντράφι η κύρια Διονύσια, χωρίς ρεύμα για τρίτη ημέρα, πλέον κάθεται στο αυτοκίνητο για να ζεσταθεί και να φορτίσει το κινητό της.

Και αν το Ντράφι φαίνεται κάπως μακρύα, η κατάσταση είναι ίδια στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό. Ολική καταστροφή για την κυρία Βενέτη, που διατηρεί κατάστημα με καφέ και πλέον ύστερα από 3 ημέρες χωρίς ρευμα, όλο το εμπόρευμα είναι για πέταμα.

Η απουσία του δήμου και της ΔΕΔΔΗΕ, χαρακτηρίζεται προκλητική και το επόμενο βήμα είναι η νομική οδός για την διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνολικά, 3.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς ρεύμα και καμία βοήθεια από την ΔΕΔΔΗΕ και τον δήμο, σε Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Μαρούσι, Φιλοθέη, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Γλυκά Νερά, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Σχοινιά, Νέο Βουτζά, ενώ δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πότε θα αποκατασταθούν οι βλάβες.