ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ισραήλ: Χάος στην επιτροπή διερεύνησης για τον C-802 της Χεζμπολάχ

Ισραήλ: Χάος στην επιτροπή διερεύνησης για τον C-802 της Χεζμπολάχ

Να μη διωχθούν πειθαρχικά οι αξιωματικοί της ισραηλινής κορβέτας (αν και οι Ισραηλινοί το χαρακτηρίζουν FAC-Fast Attack Craft, το οποίο παραπέμπει σε πυραυλάκατο) INS Hanit που δέχθηκε κατευθυνόμενο βλήμα κινεζικής προέλευσης C-802 (σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις C-701) από τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ φέρεται να αποφάσισε επιτροπή διερεύνησης του Ισραηλινού Ναυτικού.

Τη σχετική είδηση δημοσίευσε η εφημερίδα Jerusalem Post. Το πλήρωμα της πυραυλακάτου, τύπου Sa’ar 5, που είχε δεχθεί την επίθεση στις 14 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας των επιχειρήσεων στο Λίβανο, φέρεται να είχε απενεργοποιήσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Barak που διέθετε, ενώ δεν ενεργοποιήθηκαν και οι δυνατότητες του πλοίου στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου (EW-Electronic Warfare) που θεωρητικά τουλάχιστον, είχαν τη δυνατότητα να αναχαιτίσουν τον πύραυλο ή απλώς να εξουδετερώσουν την απειλή «τυφλώνοντάς» τον. Η ισραηλινή επιτροπή διερεύνησης υπό τον ταξίαρχο εν αποστρατεία Νιρ Μαόρ, φέρεται να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως αποτυχία του συστήματος πληροφοριών (intelligence failure) της χώρας (κολοσσιαία είναι η αλήθεια), καθώς καμία υπηρεσία πληροφοριών δεν είχε εντοπίσει τον συγκεκριμένο πύραυλο στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ. Οι επικεφαλής του πολεμικού πλοίου φέρονται να παραδέχτηκαν εξεταζόμενοι από την επιτροπή, ότι «πιάστηκαν στον ύπνο». Όπως έχει γίνει γνωστό, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ξεσπάσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (A’ MAN) και του Πολεμικού Ναυτικού. Το Ναυτικό υποστηρίζει ότι δεν είχε την απαραίτητη πληροφόρηση έγκαιρα, με την A’ MAN να υποστηρίζει ότι τη συγκεκριμένη πληροφορία την είχε διαβιβάσει με απόρρητο σήμα στο Πολεμικό Ναυτικό προ τριετίας! Ενδεχόμενο είναι ασφαλώς να πρόκειται και για παράλειψη της ηγεσίας του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού να δώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία στα πληρώματα των πυραυλακάτων που διενεργούσαν τον αποκλεισμό του Λιβάνου, οι οποίοι προσπαθούν τώρα να ρίξουν την ευθύνη στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο αρχηγός των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, πτέραρχος Νταν Χαλούτζ, εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένος από το πόρισμα της επιτροπής και ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Ουδείς είναι προς το παρόν σε θέση να εκτιμήσει το κατά πόσον η σκληρή στάση του αρχηγού υπαγορεύεται από το ότι όντως δεν έχει πειστεί, ότι διαθέτει διαφορετικές ενδείξεις-πληροφορίες, ή ότι απλώς εμφανίζεται άτεγκτος λόγω της δριμείας κριτικής που του έχει ασκηθεί για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, ή απλώς «εκδικείται» το Ναυτικό της χώρας του που τον «πρόδωσε»…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.