ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτοκριτική του αρχηγού των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων

Αυτοκριτική του αρχηγού των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων

Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του εμπορικού και βιομηχανικού συλλόγου της χώρας στις 20 Οκτωβρίου, την πρώτη μετά την κατάπαυση του πυρός στις 14 Αυγούστου, ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Dan Halutz, έφτασε πολύ κοντά στην απολογία, αναφερόμενος σε μία σειρά παραγόντων που επηρέασαν την μαχητική ικανότητα του Ισραηλινού Στρατού στις επιχειρήσεις στον Νότιο Λίβανο εναντίον δυνάμεων της Χεζμπολά το περασμένο καλοκαίρι.

Καταλήγοντας τόνισε ότι ήδη γίνονται ανακατατάξεις και είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια επανασχεδιασμού με βάση τις εμπειρίες που αποκομίστηκαν από τις –διάρκειας 34 ημερών- επιχειρήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2006. Στην ομιλία του ο υποστράτηγος Halutz τόνισε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εκτός από την υπαρκτή απειλή που αποτελούν η Χεζμπολά, η Συρία καθώς και το Ιράν, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και μία νέου είδους αναρχία που αναπτύσσεται στις τάξεις της Παλαιστινιακής αρχής στην λωρίδα της Γάζας.

Στην ομιλία του ο Ισραηλινός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων τόνισε επίσης ότι στον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό που γίνεται δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Είναι με άλλα λόγια πρακτικά αδύνατο να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές και ανακατατάξεις χωρίς να χρειαστεί η στρατιωτική ηγεσία να περιμένει την διεξαγωγή πολιτικών-κυβερνητικών συμπερασμάτων, κάτι που θα απαιτήσει οπωσδήποτε κάποιο σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνέχισε επίσης αναφέροντας χαρακτηριστικά «Τα στρατηγικά μας προβλήματα σήμερα απαιτούν άμεσες λύσεις και απαντήσεις. Πριν από έναν μόλις χρόνο, το 2005, οι ισορροπίες στην περιοχή φαινόταν να έχουν μία λογική, κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Ακριβώς για αυτόν το λόγο θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να προβούμε στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, όχι μόνο στην ανώτατη διοίκηση, αλλά και σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αρκεί μόνο η παραδοχή ότι σφάλαμε. Χρειάζεται να αιτιολογήσουμε τα λάθη μας και να τα αντιμετωπίσουμε».

Από την άλλη πλευρά ο υποστράτηγος Hallutz ανέδειξε τις επιτυχίες του Ισραηλινού Στρατού που έδωσαν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να αλλάξει τους όρους της διαμορφωθείσας κατάστασης στο Νότιο Λίβανο λίγο πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων, παρά την ελλιπή εκπαίδευση που διαπιστώθηκε και την χρήση ξεπερασμένου τεχνολογικά και επιχειρησιακά εξοπλισμού. Σημείωσε παράλληλα ότι για πρώτη φορά μετά από 30 ολόκληρα χρόνια ο Στρατός του Λιβάνου βρίσκεται πλέον σε όλη τη χώρα και ότι η Χεζμπολά παρουσιάζεται αποδυναμωμένη όσο ποτέ, στον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εάν πριν από τον πόλεμο, η Χεζμπολά είχε αυτοχρηστεί ως φύλακας-άγγελος του Λιβάνου και σωτήρας της χώρας, σήμερα αντιμετωπίζεται ως η καταστροφή της». Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο D. Hallutz, κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 650 μαχητές της οργάνωσης, ενώ καταστράφηκε το σύνολο των εγκαταστάσεων και των υποδομών της σε όλο το Νότιο Λίβανο. Η δυνατότητα της Χεζμπολά να απειλεί περιοχές του βορείου Ισραήλ με την αξιοποίηση ρουκετών μέσης και μεγάλης ακτίνας περιορίστηκε δραματικά, αν και συνέχισε να υφίσταται καθόλη την διάρκεια των επιχειρήσεων, όπως παραδέχθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Σε αυτό το σημείο της ομιλία του μάλιστα είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να είμαστε χαρούμενοι, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να απελπιστούμε. Βεβαίως υπήρξαν προβλήματα και δυσλειτουργίες, εν μέρει λόγω σφαλμάτων στην λειτουργία του διοικητικού συστήματος και εν μέρει λόγω άστοχής κρίσης σε κρίσιμες φάσεις της επιχείρησης… Τίποτε όμως δεν έγινε από κακή πρόθεση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο D. Hallutz έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι πλήρη συμπεράσματα σχετικά με τις επιχειρήσεις του περασμένου καλοκαιριού και την εξέλιξή τους, θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου και ότι ορισμένα από αυτά θα ανακοινωθούν. Μέχρι σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση δεν απέδωσε ευθύνες προσωπικά σε κανένα μέλος της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ και μόνο μία παραίτηση υπήρξε. Αυτή του διοικητή των δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, αρχιστράτηγου Udi Adam, που αντικαταστάθηκε στις 19 Οκτωβρίου από τον αρχιστράτηγο Gadi Eisencott, πρώην διευθυντή επιχειρήσεων στο γενικό επιτελείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.