ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΗΠΑ: Διαφαινόμενη Διπλωματική Στροφή και στο Ζήτημα της Β. Κορέας

ΗΠΑ: Διαφαινόμενη Διπλωματική Στροφή και στο Ζήτημα της Β. Κορέας

Σοβαρά φαίνεται να εξετάζεται -σύμφωνα με τους New York Times- από στελέχη της κυβέρνησης Μπους το ενδεχόμενο επιδίωξης άμεσων διμερών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Βορείου Κορέας με αντικείμενο την υπογραφή επίσημης Συμφωνίας Ειρήνευσης παρά τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της δεύτερης.

Η Πιονγκ Γιανγκ έχει επιμόνως ζητήσει από την Ουάσινγκτον την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης που θα αντικαταστήσει την εκεχειρία του 1953 και θα λήξει από νομικής φύσεως τον πόλεμο της Κορέας. Σημειωτέον, ότι μεταψυχροπολεμικά ούτε η Νότια Κορέα αντιτίθετο στη σύναψη ειρηνευτική συμφωνίας με τους Βορειοκορεάτες. Η ξαφνική μεταστροφή της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να ερμηνευτεί σε τακτικό επίπεδο μέσα στα πλαίσια του κλιμακούμενου αδιεξόδου με το Ιράν. Ωστόσο σε στρατηγικό επίπεδο οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία πολλαπλασιασμού του πυρηνικού (δυνητικού ή υπαρκτού) οπλοστασίου της Πιονγκ-Γιανγκ. Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών που πλέον υπάγεται άμεσα στον Τζον Νεγκρεπόντε, (National Intelligence Estimate on North Korea) που κυκλοφόρησε μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων του συστήματος ασφαλείας της χώρας, η Βόρεια Κορέα έχει πιθανότατα παραγάγει σχάσιμο υλικό για την κατασκευή περισσοτέρων από έξι πυρηνικών όπλων από την έναρξη της προεδρίας Μπους και συνεχίζει με ρυθμούς εμπλουτισμού που θα της επέτρεπαν την κατασκευή μίας πυρηνικής βόμβας ανά έτος. Η έκθεση πάντως δεν ξεκαθάριζε το κατά πόσο το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει μετατρέψει το σχάσιμο υλικό σε επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.