ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο 9χρονος Έλληνας που αντιμετώπισε τον «ήρωά» του Γκ. Κασπάροβ στο σκάκι (φωτό)

Ο 9χρονος Έλληνας που αντιμετώπισε τον «ήρωά» του Γκ. Κασπάροβ στο σκάκι (φωτό)

Είχε την τιμή να βρεθεί αντιμέτωπος με το μεγάλο του ίνδαλμα. Ο Γκάρι Κασπάροφ σκεφτόταν για ώρα την κάθε του κίνηση και μετά το τέλος του αγώνα ρώτησε για τον μικρό μαθητή…

Κοίταξε στα μάτια το ίνδαλμά του και έπαιξε στα ίσια μαζί του. Ο θρύλος του σκακιού, Gary Kasparov, δεν φόβισε τον 9χρονο Χρήστο Τσατσιταλίδη, ο οποίος κάθισε απέναντί του στη σκακιέρα και αναμετρήθηκε μαζί του. Μάλιστα, σε δύο-τρία σημεία της σκακιστικής αναμέτρησης, ο μικρός Χρήστος κατάφερε να δυσκολέψει τον μεγάλο σκακιστή. Μπορεί τελικός νικητής να στέφθηκε ο Kasparov, τις εντυπώσεις, όμως κέρδισε ο μικρός σκακιστής από τον Βόλο, με καταγωγή από το Βελεστίνο.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου, στον Λαβύρινθο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, και στo πλαίσιo των εκδηλώσεων «Summer Nostos Festival 2017» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Kasparov κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε αγώνα σιμουλτανέ 15 ταλαντούχους νεαρούς Έλληνες σκακιστές ηλικίας 9-13 ετών. Την επιλογή των καλύτερων νέων σκακιστών έκανε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στους 15 λιλιπούτειους σκακιστές και ο 9χρονος Χρήστος Τσαρσιταλίδης, ο οποίος προσφάτως είχε στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδος στους πρόσφατους πανελλήνιους αγώνες μαθητών.

Ο Χρήστος Τσαρσιταλίδης, παίζει σκάκι από τη νηπιακή του ηλικία. «Έβλεπε τον μεγάλο μου γιο, τον Κωνσταντίνο ο οποίος έχει αναδειχθεί πρωταθλητής κεντρικής Ελλάδας και επίσης έχει παίξει με τον Kasparov πριν από δύο χρόνια και άρχιζε να παίζει και ο ίδιος. Ο Κωνσταντίνος απέκτησε το μικρόβιο από μένα όταν με είδε σε μικρή ηλικία επίσης να παίζω σκάκι. Και ο Χρήστος, “κόλλησε” το μικρόβιο από τον μεγάλο του αδερφό, που του έδωσε το ερέθισμα», αναφέρει ο υπερήφανος πατέρας των δύο παιδιών Νίκος Τσαρσιταλίδης.

Μιλώντας για τον μικρό του γιο Χρήστο, ο κ. Τσαρσιταλίδης υπογραμμίζει ότι το σκάκι γεμίζει τον 9χρονο με μεγάλη χαρά. «Αγαπά εξίσου το σκάκι με το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να επιλέξει κάτι από τα δύο. Το σκάκι τον βοηθά στη συγκέντρωση, στην προσήλωση στον στόχο, τον αναγκάζει να φανταστεί και να υπολογίσει όλες τις πιθανές κινήσεις. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι τον βοηθά στη διαχείριση των συναισθημάτων του. Ξέρετε την ώρα του αγώνα, οι αισθήσεις δουλεύουν στο 100%. Παρόλο που φαινομενικά οι παίκτες είναι ήρεμοι, εσωτερικά γίνεται πόλεμος. Στο σκάκι χάνεις αν θα κάνεις λάθος. Και κερδίζεις επειδή δεν έχεις κάνει λάθος», επισημαίνει.

Ο κ. Τσαρσιταλίδης, τόνισε, ότι η εμπειρία του παιχνιδιού απέναντι στον Kasparov ήταν μοναδική για τον γιο του, όπως και για όλα τα παιδιά. Ο Χρήστος ήταν ο μικρότερος από τους 15 σκακιστές, και προβλημάτισε αρκετές φορές τον παγκόσμιο θρύλο με το εξαιρετικό του παιχνίδι, ωστόσο ο Gary Kasparov ήταν ο τελικός νικητής, όπως και σε όλες τις αναμετρήσεις του με τους νεαρούς σκακιστές, οι οποίες διήρκεσαν συνολικά περισσότερο από 3 ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, ο παγκοσμίου φήμης σκακιστής υπέγραψε τις σκακιέρες των νεαρών πρωταθλητών, όπως και του Χρήστου, και τους τις χάρισε, ως ενθύμιο, μαζί με τα πιόνια, με τα οποία έπαιξαν μαζί του. «Είναι μια μοναδική εμπειρία. Υπάρχουν πολλοί σκακιστές που δεν πρόκειται να βρεθούν απέναντι στην σκακιέρα με τον Kasparov. Και παιδιά καταφέρνουν όχι μόνο να δουν το ίνδαλμά τους, αλλά και να παίξουν μαζί του», επισημαίνει ο κ. Τσαρσιταλίδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.