ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Προς υπογραφή νέου Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας

Προς υπογραφή νέου Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας

Η υπογραφή ενός στρατηγικού «κειμένου συνεννόησης» μεταξύ της αμερικανικής και τουρκικής κυβέρνησης αναμένεται να υπογραφεί στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στις 5-6 Ιουλίου.

Ο τίτλος του κειμένου που σύμφωνα με τις πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Zaman περιγράφεται ως «Κείμενο Προώθησης του Κοινού Οράματος και του Δομημένου Διαλόγου για την βελτίωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και της στρατηγικής τους Συνεργασίας», αποτελεί το πρώτο κείμενο διμερούς συμφωνίας μετά το «σχίσμα» που προκάλεσε ο πόλεμος του Ιράκ τον Μάρτιο του 2003. Στο κεφάλαιο περί «κοινού οράματος» αναφέρεται ότι οι δύο χώρες ταυτίζονται σε πλήθος ζητημάτων, όπως η ειρήνη, η δημοκρατία, η ελευθερία και η ενθάρρυνση της περιφερειακής ανάπτυξης… Στο κεφάλαιο του δομημένου διαλόγου, αναφέρεται ότι πέραν των υπαρχόντων μηχανισμών διαβούλευσης υπάρχει η ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης των διμερών καναλιών επικοινωνίας σε επίπεδο σχεδιαστών πολιτικής, στελεχών think-tank, υψηλού επιπέδου συμβούλων πέραν των υφισταμένων πλαισίων συνεργασίας του Πλαισίου Συμφωνίας Επενδύσεων και Εμπορίου (Trade and Investment Framework Agreement), της Επιτροπής Συνεταιρισμού και Οικονομικής Συνεργασίας (Economic Cooperation and Partnership Commission) και της Ομάδας Άμυνας Ανώτατου Επιπέδου (High Level Defense Group). Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι η αξιολόγηση της προόδου της ανωτέρω συμφωνίας θα πραγματοποιείται στο επίπεδο των υφυπουργών Εξωτερικών τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο.  Στο κεφάλαιο των «κοινών συμφερόντων» αναφέρεται, ότι «οι ΗΠΑ και η Τουρκία εγγυώνται ότι θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ και άλλων συναφών τρομοκρατικών οργανώσεων, για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και μόνιμης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, την υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών στο ζήτημα του Ιράν, την ενθάρρυνση της Δημοκρατίας και της Σταθερότητας, στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, και του Αφγανιστάν, την υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίλυση της Αραβο-Ισραηλινής διένεξης, την ενθάρρυνση της ειρήνης και της σταθερότητας μέσω της δημοκρατίας στο πλαίσιο του προγράμματος για την Εκτεταμένη Μέση Ανατολή (Greater Middle East Project), τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, τον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της κατανόησης και του σεβασμού μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.