ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δημοψήφισμα στο Κιρκούκ παρά τις τουρκικές αντιδράσεις

Παρά τα ανοίγματα «δημοσίων σχέσεων» του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών Χοσιάρ Ζαμπαρί προς την Τουρκία περί αναγκαιότητας λήψης διαμεσολαβητικών πρωτοβουλιών για τον τερματισμό του σουνιτικο-σιιτικού «εμφυλίου» στο Ιράκ, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα αναφορικά με την τύχη του καθεστώτος του Κιρκούκ, που είχε προγραμματιστεί για το 2007 θα προχωρήσει κανονικά σύμφωνα με τη σχετική πρόσφατη ρύθμιση του Ιρακινού Συντάγματος.
Η Άγκυρα φοβάται ότι λόγω της εθνολογικής «αλλοίωσης» του πληθυσμού της πόλης μετά τη μαζική επιστροφή των Κούρδων κατοίκων ύστερα από την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, το Κιρκούκ θα συμπεριληφθεί στα διοικητικά όρια του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, κάτι που θα επιφέρει την περαιτέρω περιθωριοποίηση των Τουρκμενικών πληθυσμών της περιοχής. Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να εμφανιστεί ως ο φυσικός προστάτης των συγκεκριμένων πληθυσμών ενώ διατηρεί επεκτατικές βλέψεις κατά του Βορείου Ιράκ που ανάγονται στα 1923. Ο Zabari επίσης επισήμανε ότι η παρουσία Τούρκων «ειρηνευτών» στη χώρα παραμένει ανεπιθύμητη. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.