ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μεταναστευτική πολιτική τύπου Τ.Μπάιντεν – 10.000 Αϊτινοί περιμένουν κάτω από μια γέφυρα για να περάσουν στις ΗΠΑ

Μεταναστευτική πολιτική τύπου Τ.Μπάιντεν – 10.000 Αϊτινοί περιμένουν κάτω από μια γέφυρα για να περάσουν στις ΗΠΑ

Πάνω από δέκα χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, στη μεγάλη πλειονότητά τους Αϊτινοί, είχαν κατασκηνώσει κάτω από γέφυρα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ που φέρνει σε δυσκολία την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι παράνομοι μετανάστες έφθασαν στη Ντελ Ρίο (Τέξας) περνώντας τον ποταμό Ρίο Γκράντε. Ήταν λιγότεροι από 2.000 στην αρχή της εβδομάδας· είναι πλέον πάνω από 10.500, σύμφωνα με τον δήμαρχο της αμερικανικής παραμεθόριας πόλης, τον Μπρούνο Λοσάνο.

«Κατάγονται κυρίως από την Αϊτή (…) περιμένουν να συλληφθούν από τους συνοριοφύλακες» προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής, εξήγησε σε βίντεο που μεταφόρτωσε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Χθες ο Δημοκρατικός δήμαρχος, ο οποίος προεξοφλεί χιλιάδες επιπλέον αφίξεις, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έκλεισε τη γέφυρα για την κυκλοφορία.

«Οι ακραίες περιστάσεις απαιτούν ακραίες αντιδράσεις», είπε στην εφημερίδα Texas Tribune: «υπάρχουν έγκυες, άνθρωποι που λιποθυμούν εξαιτίας της θερμοκρασίας, που είναι λίγο επιθετικοί κι αυτό είναι φυσιολογικό έπειτα από όλες αυτές τις ημέρες με καύσωνα».

Παρά τις εκκλήσεις του να υπάρξει «ταχεία δράση της (σ.σ. ομοσπονδιακής) κυβέρνησης», ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι υπουργοί του σιωπούν.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική συνοριοφυλακή διαβεβαίωσε ότι αύξησε το προσωπικό που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο «ασφαλή, ανθρώπινο και συντεταγμένο» η κατάσταση, ότι διένειμε πόσιμο νερό και σερβιέτες στους μετανάστες, ενώ εγκατέστησε φορητές χημικές τουαλέτες.

Αφού συλληφθούν, οι ενήλικοι, οι οποίοι «στη μεγάλη πλειονότητά τους φθάνουν μόνοι», καθώς και «αρκετές οικογένειες», πρόκειται «να επαναπροωθηθούν δυνάμει υγειονομικού κανονισμού» που είχε υιοθετηθεί όταν εκδηλώθηκε η πανδημία για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε.

Όμως ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την Πέμπτη την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν να μην προχωρά πλέον σε επαναπροωθήσεις οικογενειών επικαλούμενη το πλαίσιο αυτό, κάτι που ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα για τις αρχές, αντιμέτωπες ήδη με μεταναστευτικές ροές ιστορικών διαστάσεων στα σύνορα με το Μεξικό. Χθες Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησε έφεση στη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.