ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ρεσάλτο Βρετανών πεζοναυτών σε ιρανικό τάνκερ – Τεχεράνη: «Θα το πληρώσετε στον Κόλπο» (φωτό, βίντεο)

Ρεσάλτο Βρετανών πεζοναυτών σε ιρανικό τάνκερ – Τεχεράνη: «Θα το πληρώσετε στον Κόλπο» (φωτό, βίντεο)

Διπλωματικό επεισόδιο Βρετανίας-Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη μετά το ρεσάλτο σε ιρανικό τάνκερ που πραγματοποίησαν βρετανοί πεζοναύτες της ειδικής μονάδας “42” στο Γιβραλτάρ.

Μια ομάδα περίπου 20 ανδρών των ειδικών δυνάμεων, πέταξαν με ελικόπτερο από τη Βρετανία στο Γιβραλτάρ για να κατασχέσουν το δεξαμενόπλοιο.

Αμεσα, ο ΥΠΕΞ του Ιράν προχώρησε σε διάβημα στον Βρετανό πρέσβη .

“Η πράξη σας είναι παράνομη και θα το πληρώσετε στον Κόλπο” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν σε μια δήλωση που δείχνει πως έρχεται νέα κρίση στην περιοχή.

Πιο αναλυτικά, υπό κράτηση βρίσκεται το σουπερτάνκερ “Grace 1” κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Βρετανία, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ.




Η Ισπανία εξετάζει το θέμα της σύλληψης του τάνκερ “Grace 1” για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι μετέφερε πετρέλαιο στην Συρία και για τις συνέπειές του στην ισπανική εθνική κυριαρχία, αφού φαίνεται ότι η ενέργεια έγινε σε ισπανικά χωρικά ύδατα, εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ισπανία δεν αναγνωρίζει βρετανική κυριαρχία επί των υδάτων γύρω από το Γιβραλτάρ.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ιράν, Νίκολας Χόπτον, μετά τη κράτηση ιρανικού τάνκερ στην περιοχή του Γιβραλτάρ.

«Παράνομη κράτηση» χαρακτήρισε τη δέσμευση ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καλώντας παράλληλα τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Νίκολας Χόπτον μετά το περιστατικό.

Νωρίτερα, Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πλοίο Grace 1 με σημαία Παναμά που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία κρατήθηκε από βρετανικά πλοία που περιπολούσαν στο Γιβραλτέρ, μετά από εντολή της Ουάσινγκτον.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη τις αρχές για την κατάσχεση λέγοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει ένα «σαφές μήνυμα» ότι το δεν θα ανεχόταν παραβίαση των κυρώσεων.

Ο υπουργός του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το δεξαμενόπλοιο προσπάθησε να παραδώσει πετρέλαιο στο διυλιστήριο Banyas στη βορειοδυτική Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.

Το διυλιστήριο έχει υποβληθεί σε κυρώσεις της ΕΕ από το 2014.

Τα δεδομένα χαρτογράφησης του Refinitiv Eikon δείχνουν ότι η Grace 1 διέσχισε μια μακρύτερη διαδρομή γύρω από τη νότια άκρη της Αφρικής αντί μέσω του καναλιού Suez της Αιγύπτου.

Το δεξαμενόπλοιο τεκμηριώνεται πως φόρτωσε πετρέλαιο στο Ιράκ τον Δεκέμβριο, αν και το ιρακινό λιμάνι δεν το κατέγραψε και το σύστημα εντοπισμού του ήταν απενεργοποιημένο.

Το δεξαμενόπλοιο επανεμφανίστηκε στη συνέχεια σε χάρτες παρακολούθησης κοντά στο λιμάνι του Ιράν Bandar Assaluyeh, πλήρως φορτωμένο, αναφέρει το Reuters.

Το δεξαμενόπλοιο είναι υπό σημαία Παναμά έχει χωρητικότητα 300,000 τόνων και το διαχειρίζεται η εταιρία IShips Management Pte Ltd. που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.





Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.