ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διπλωματική περιοδεία Ολάντ σε Λίβανο, Σ.Αραβία και Λάος

Διπλωματική περιοδεία Ολάντ σε Λίβανο, Σ.Αραβία και Λάος

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ξεκινά την Κυριακή τη διπλωματική περιοδεία στον Λίβανο, την Σαουδική Αραβία και στο Λάος.

Η επίσκεψη Ολάντ στον Λίβανο επιβεβαιώθηκε και προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή την Παρασκευή. Πρόκειται «για μία ισχυρή πολιτική χειρονομία βοήθειας και στήριξης στην κυριαρχία του Λιβάνου, στη διατήρηση της ακεραιότητάς του και της ενότητάς του απέναντι στον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης», που οφείλεται στην σύρραξη στη Συρία.

Στη Σαουδική Αραβία, ο Ολάντ θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον βασιλέα Αμπντάλα στη Τζέντα, ενώ στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του θα βρεθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Συρία, «τα δύο μείζονα ζητήματα» στα οποία οι δύο ηγέτες διαπιστώνουν συγκλίνουσες απόψεις.

Όσον αφορά τη Συρία, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία «έχουν συναφείς αναλύσεις» και ο πρόεδρος «θα δώσει πολύ μεγάλη προσοχή στην ανάλυση του μονάρχη», ανέφερε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σε διμερές επίπεδο, οι επαφές θα εστιασθούν στον τομέα της ενέργειας. «Η Σαουδική Αραβία ανέκαθεν επεδείκνυε υπευθυνότητα» σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου, ενώ έχει επιδείξει ενδιαφέρον και «για την πυρηνική ενέργεια», υπογραμμίζει η ίδια πηγή. «Ευελπιστούμε πως οι Γαλλικές εταιρείες θα είναι παρούσες», προσθέτει η γαλλική προεδρία, καθώς το Ριάντ έχει δρομολογήσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών.

Όμως, στο υπόβαθρο της επίσκεψης του Ολάντ στο Ριάντ, βρίσκεται η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας ύψους ενός δισεκ. ευρώ ανάμεσα στον γαλλικό ναυπηγικό όμιλο DCNS και τη Σαουδική Αραβία για τον εκσυγχρονισμό του πολεμικού στόλου της.

Μετά τη στάση του αυτή, ο Ολάντ θα αναχωρήσει για το Λάος, όπου θα παραστεί στη 9η σύνοδο ΕΕ-Ασίας (Asem), που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Βιεντιάν με συμμετοχή αντιπροσώπων από 50 ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Ο Ολάντ θα έχει μία πλειάδα από επαφές σε διμερές επίπεδο, με επιστέγασμα την συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Ζιαμπάο. Η Κίνα «διατηρεί την εμπιστοσύνη της στο ευρώ κι αυτό είναι σημαντικό», υποστηρίζει η γαλλική προεδρία. Βασικά, ο Ολάντ θα ζητήσει να ενημερωθεί από τον Ουέν «για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα», η οποία γνωρίζει μία κάμψη παρόλο που παραμένει σταθερά πάνω από το 7%.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα αναφερθεί επίσης στους «προσεχείς ευρωπαϊκούς στόχους, ιδίως την τραπεζική ένωση, στην ελληνική κρίση, καθώς και στην κατάσταση της Ισπανίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.