ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συνεχίζονται oι διαδηλώσεις κατά του Μόρσι και σήμερα

Συνεχίζονται oι διαδηλώσεις κατά του Μόρσι και σήμερα

Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση οργανώνει νέες διαδηλώσεις σήμερα ζητώντας από τον πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι, να αποσύρει το διάταγμα που του χορηγεί ευρείες εξουσίες, την επομένη μιας ομιλίας του στην οποία αρνήθηκε και την παραμικρή υπαναχώρηση.

Η πολιτική κρίση που διχάζει τη χώρα μετά την ανακοίνωση του διατάγματος αυτού στις 22 Νοεμβρίου εξελίχθηκε με εξαιρετικά βίαια επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους της πολιτικής Μόρσι έξω από το προεδρικό μέγαρο αυτή την εβδομάδα, κατά τα οποία επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Το «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας», ένας συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είπε πως «το γεγονός ότι η προεδρία εμμένει να αγνοεί τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες του λαού, έχει κλείσει την πόρτα σε κάθε προσπάθεια διαλόγου. Το Μέτωπο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τους Αιγύπτιους να συγκεντρωθούν σε διάφορες πλατείες της Αιγύπτου σήμερα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι νέοι της 6ης Απριλίου που είχαν συμμετάσχει στην έναρξη της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ πέρυσι, που ανήκουν επίσης στο Μέτωπο, κάλεσαν σε πορείες διαμαρτυρίας με σημείο εκκίνησης όλα τα τεμένη της Γκίζας και του Καΐρου προς το προεδρικό μέγαρο και από όλα τα τεμένη της Αιγύπτου προς τις πλατείες της επανάσταση. «Κάτω η εξουσία του Καθοδηγητή των Αδελφών Μουσουλμάνων», «Κάτω ο Μοχάμεντ Μόρσι» ήταν τα κεντρικά συνθήματα στην ανακοίνωσή τους.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει μια «απολυταρχική παρεκτροπή» του Μόρσι από τότε που ο πρόεδρος διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του με διάταγμα που εξαιρεί τις αποφάσεις του και τις ενέργειες της συντακτικής του συντάγματος επιτροπής από κάθε προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ζητεί επίσης να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου για το σχέδιο του Συντάγματος το οποίο επικρίνεται για την απουσία προστασίας ορισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως οι ελευθερίες της έκφρασης και της θρησκευτικής πίστης, ανοίγοντας κατά συνέπεια το δρόμο για αυστηρότερη εφαρμογή του ισλαμικού νόμου.

Σε ομιλία του χθες βράδυ, ο πρόεδρος Μόρσι εμφανίστηκε αποφασιστικός όσον αφορά τα προνόμιά του και επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση σε διάλογο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμημα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.