ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μήνυμα Ιράν στις ΗΠΑ: «Φύγετε από τα Στενά του Ορμούζ, είμαστε οι εγγυητές της ασφάλειας»

Μήνυμα Ιράν στις ΗΠΑ: «Φύγετε από τα Στενά του Ορμούζ, είμαστε οι εγγυητές της ασφάλειας»

Τεντώνει το σχοινί το Ιράν μετά το περιστατικό στα Στενά του Ορμούζ. Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε τη Δευτέρα πως η Τεχεράνη είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο και κάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή.

«Ανέκαθεν λέγαμε ότι εμείς είμαστε οι εγγυητές της ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ», τόνισε ο γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας και καλούμε τις δυνάμεις των ΗΠΑ να τερματίσουν την παρουσία τους στην περιοχή καθώς αποτελούν την κύρια πηγή της κρίσης και της αστάθειας», πρόσθεσε

Επίσης οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν αρνήθηκαν την κατηγορία πως βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια και τόνισαν πως αν η Τεχεράνη αποφασίσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, έναν δίαυλο ζωτικής σημασίας για τις θαλάσσιες μεταφορές και την πετρελαϊκή βιομηχανία, θα το κάνει ανοιχτά.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν, υποστράτηγος Μοχαμάντ Μπακερί, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars: «Αναφορικά με τα νέα επεισόδια στον Περσικό Κόλπο… Αν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αποφασίσει να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των Στενών του Χορμούζ, είναι από στρατιωτικής άποψης αρκετά ισχυρή για να το πράξει πλήρως και ανοιχτά».

Εν τω μεταξύ, οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στην απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν και απέφυγαν να ταυτιστούν με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο που κατηγορούν ευθέως το Ιράν.

«Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη προσοχή. Γνωρίζω τις εκτιμήσεις των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών όμως εμείς δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες», εξήγησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας κατά την άφιξή του για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας να έχουμε όλες τις αποδείξεις» προτού να εξαχθούν συμπεράσματα, τόνισε από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Πέκα Χααβίστο.

Πολλοί άλλοι υπουργοί υιοθέτησαν την άποψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

«Το βασικό καθήκον των υπουργών Εξωτερικών είναι να αποφύγουμε τον πόλεμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, προειδοποιώντας να μην επαναληφθούν τα διπλωματικά ολισθήματα που οδήγησαν στην εισβολή του Ιράκ το 2003. «Είμαι πεπεισμένος, όπως ήμουν και πριν από 16 χρόνια, ότι δεν πρέπει να διαπράξουμε το λάθος να νομίζουμε ότι μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στη Μέση Ανατολή με τα όπλα», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο κίνδυνος είναι ότι εδώ, παίζουμε με τη φωτιά και, σε τελική ανάλυση, δεν θα υπάρχουν παρά μόνο χαμένοι», προειδοποίησε εξάλλου ο Αυστριακός υπουργός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.