ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Φλέρτ Τουρκίας και οργανισμού συνεργασίας της Σαγκάης

Φλέρτ Τουρκίας και οργανισμού συνεργασίας της Σαγκάης

Αντικείμενο συζήτησης άρχισε να αποτελεί το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας, η οποία καταβάλλει  προσπάθειες  για προσχώρηση στην ΕΕ, στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης η ( Πεντάδα της Σαγκάης όπως ονομαζόταν παλιά), που απαρτίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, ύστερα από τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Recep Tayyip Erdoğan αναφέρει το trt Haber.

Η πρόταση της Τουρκίας ότι «μπορεί να γίνει μέλος του ΟΣΣ» τυγχάνει τόσο υποστήριξης όσο και κριτικής.

Η Τουρκία αν και δεν είναι ουσιαστικό μέλος του οργανισμού, αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς τις εμπορικές σχέσεις με τις χώρες μέλη του ΟΣΣ, σύμφωνα με τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου συνεχίζει το τουρκικό δημοσίευμα.

Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με τα μέλη του ΟΣΣ άγγιξε τα 62 δισεκατομμύρια 703 εκατομμύρια δολάρια το 2012 από τα 59 δισεκατομμύρια 71 εκατομμύρια που ήταν το 2010.

Οι εξαγωγές από Τουρκία διαμορφώθηκαν στα 11 δισεκατομμύρια 528 εκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές προς Τουρκία στα 51 δισεκατομμύρια 174 εκατομμύρια δολάρια κατά την περσινή χρονιά.

Οι εξαγωγές προς τις χώρες μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης αντιπροσωπεύουν το 7,5% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας, ενώ οι εισαγωγές από τις συγκεκριμένες χώρες το 21,6% των συνολικών εισαγωγών της Τουρκίας.

Από την άλλη καταγράφει συνεχή πτώση το εμπόριο της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που παλεύει με την οικονομική κρίση. Στο 37,7% υποχώρησε το μερίδιο της ΕΕ στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας το 2012, από το 40,8% που ήταν το 2011 και 41,7% το 2010.Το εξωτερικό εμπόριο προς τις χώρες μέλη του ΟΣΣ αντιπροσωπεύουν το 16% του συνολικό όγκου εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας και οι εμπορικές σχέσεις με τις χώρες μέλη της ΕΕ το 37%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της Τουρκίας (TÜİK) σε σχέση με το 2012.

Κινητήριες δυνάμεις του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης είναι η Ρωσία με τους πλούσιους φυσικούς πόρους και η Κίνα, η οποία έχει σχεδόν καταστεί κέντρο παραγωγής του κόσμου.

Σε περίπτωση ένταξης, η τουρκική οικονομία των 783 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη του οργανισμού καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.