ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Ο Μ.Πομπέο προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ισραηλινούς – Φοβούνται μην τους εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ όπως τους Κούρδους

Ο Μ.Πομπέο προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ισραηλινούς – Φοβούνται μην τους εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ όπως τους Κούρδους

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις στην περιοχή της Μ.Ανατολής για το ζήτημα της Συρίας, με πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ να βλέπουν με μεγάλο σκεπτικισμό το «άδειασμα» των Κούρδων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να μιλήσουν για τον πόλεμο στη Συρία, ιδιαίτερα στον συριακό βορρά όπου η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ανησυχεί τους Ισραηλινούς.

Η συνάντηση αυτή στην επίσημη κατοικία του Νετανιάχου πραγματοποιείται την επομένη της ανακοίνωσης από την Άγκυρα της διακοπής της επίθεσής της εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής ώστε αυτή η τελευταία να απομακρυνθεί από τα σύνορά της στη βόρεια Συρία, έπειτα από εννέα ημέρες φονικών μαχών.

Την εκεχειρία αυτή διαπραγματεύθηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην Άγκυρα, όπου μετέβη συνοδευόμενος από τον Πομπέο. Οι Κούρδοι της Συρίας εγκαταλείφθηκαν από τους Αμερικανούς συμμάχους τους, οι οποίοι απομάκρυναν τις δυνάμεις τους από τον συριακό βορρά δύο ημέρες πριν από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.

Στο Ισραήλ, σύμμαχο κλειδί της Ουάσινγκτον, η αμερικανική αποχώρηση και η τουρκική επίθεση έχουν προκαλέσει ζωηρές ανησυχίες.

Ορισμένοι σχολιαστές αναρωτιούνται σχετικά με το ενδεχόμενο το εβραϊκό κράτος να εγκαταλειφθεί κι αυτό από τις ΗΠΑ και φοβούνται βραχυπρόθεσμα ότι το Ιράν, ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, θα συμπληρώσει το κενό που αφήνει η αμερικανική υποχώρηση και θα ενισχύσει τις θέσεις του στη Συρία, όπου υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Αντιμέτωποι με την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων, οι Κούρδοι, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν, χάρη στη συριακή σύγκρουση, αυτονομία στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κάλεσαν σε βοήθεια το συριακό καθεστώς, ο στρατός του οποίου αναπτύχθηκε στους μεθοριακούς τομείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διατηρεί εξάλλου τεταμένες σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Νετανιάχου φρόντισε να μην επικρίνει άμεσα τους Αμερικανούς υποστηρικτές του, όμως την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε «την εισβολή της Τουρκίας σε κουρδικές ζώνες στη Συρία». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης «εναντίον των εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους Σύρους μισθοφόρους της».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.