ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ψηφιδωτό του Πούτιν σε Εκκλησία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (φώτο)

Ψηφιδωτό του Πούτιν σε Εκκλησία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (φώτο)

Αίσθηση προκάλεσε στη Ρωσία εικόνες από ένα ημιτελές ψηφιδωτό που θα τοποθετηθεί σε εκκλησία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο οποίο απεικονίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτν κι άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Το ψηφιδωτό αναμένεται να τοποθετηθεί σε ναό έξω από τη Μόσχα, που αναμένεται να γίνει η βασική εκκλησία του ρωσικού στρατού.

Σε ένα άλλο ψηφιδωτό που επίσης αναμένεται να διακοσμήσει την εκκλησία, απεικονίζεται ο Σοβιετικός ηγέτης Γιόζεφ Στάλιν, ο οποίος διακρίνεται σε πανό που κρατούν σοβιετικοί στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία.

​Για τα ψηφιδωτά ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την ερώτηση: «Δυστυχώς, δεν γνωρίζει τι υπάρχει στους τοίχους του ναού», δήλωσε.

Η εξήγηση από τη Ρωσική Εκκλησία
Σύντομα, όμως, η επιβεβαίωση ήρθε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία ανέφερε ότι πράγματι σχεδιάζεται το ψηφιδωτό και ότι το Κρεμλίνο δεν είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία.

Ο αρχιεπίσκοπος Λεονίντ Καλίνιν ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Εκκλησίας για την τέχνη και την αρχιτεκτονική, δήλωσε ότι «αντικατοπτρίζει ιστορικά γεγονότα και έγινε χωρίς να ερωτηθούν αυτά τα άτομα, εξ ολοκλήρου στη βάση ιστορικών εγγράφων όπως αποφασίστηκε από το συμβούλιο τέχνης».

Ο αξιωματούχος της εκκλησίας επιβεβαίωσε ότι το πρώτο ψηφιδωτό – με τίτλο «Αναίμακτη επανένωση της Κριμαίας» – απεικονίζεται ανθρώπους να γιορτάζουν σε εκδήλωση τον Μάρτιο του 2014 καθώς και προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Την ίδια στιγμή, η «Παρέλαση της Νίκης» βασίζεται σε φωτογραφία από τα γεγονότα του Μαΐου του 1945 στα οποία πρωταγωνίστησε ο Στάλιν ως ο διοικητής του Σοβιετικού Στρατού στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο λόγος που αυτές οι δύο φιγούρες (σ.σ. Πούτιν και Στάλιν) θα απεικονίζονται στη διακόσμηση του ναού είναι απλώς: Η ιστορική ακρίβεια, τόνισε ο Καλίνιν.

«Το καλλιτεχνικό συμβούλιο θεωρεί ότι αυτές οι απεικονίσεις είναι απολύτως κατάλληλες και ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια, από την οποία δεν πρέπει κανείς να αφαιρεί αυθαίρετα κομμάτια», δήλωσε ο ίδιος.

Κι ενώ η ιδέα για απεικόνιση μορφών από τη σύγχρονη ιστορία στους τοίχους ενός χριστιανικού ναού μπορεί να φαίνεται περίεργη σε ορισμένους, πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ναός δεν είναι μια κοινή εκκλησία. Στην πραγματικότητα, είναι εν μέρει και μουσείο για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Ο καθεδρικός ναός θα περιβάλλεται από ένα συγκρότημα μνημείων που θα ονομάζεται «Οδός της Μνήμης», με δεκάδες εκατομμύρια φωτογραφίες βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο εσωτερικό του, θα παρουσιάζονται οι σημαντικότερες νίκες που καταγράφηκαν στη ρωσική ιστορία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.