ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Καμπανάκι» Β.Πούτιν σε G20 για τα lockdown: «Αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη κρίση από την Μεγάλη Ύφεση»

«Καμπανάκι» Β.Πούτιν σε G20 για τα lockdown: «Αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη κρίση από την Μεγάλη Ύφεση»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη σύνοδο κορυφής της G20 το Σάββατο, τονίζοντας πως η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε λόγω των lockdown μπορεί να συγκριθεί με τη Μεγάλη Ύφεση.

«Η κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα το 2020 είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου. Η επιδημία του κορωνοϊού, το παγκόσμιο lockdown και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας προκάλεσαν μια συστημική οικονομική κρίση την οποία ο σύγχρονος κόσμος πιθανότατα δεν γνωρίζει μετά τη Μεγάλη Ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ένας από τους λίγους ηγέτες που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα lockdown που επιβάλουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – τα οποία εκτός των άλλων δεν έχουν αποδείξει πως μπορούν να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε στην σύνοδο κορυφής των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, όταν και τόνισε πως από τα lockdown και τον κορωνοϊό «δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G20 και για τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) μόλις μίλησε για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, πράγματι, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συμβολή στην αποκατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και, επομένως, στην αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η μαζική ανεργία και η φτώχεια παραμένουν μείζονα ζητήματα για τον κόσμο.

«Ο κύριος κίνδυνος, φυσικά, παραμένει… παρά τα θετικά μηνύματα, ο κύριος κίνδυνος θα παραμείνει η μαζική μακροχρόνια (ανεργία), η λεγόμενη στάσιμη μαζική ανεργία. Με την επακόλουθη αύξηση της φτώχειας και της κοινωνικής αναταραχής», δήλωσε ο Πούτιν.

Η υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί μείζονα κίνδυνο, ειδικά για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Τα φορολογικά τους έσοδα μειώθηκαν σημαντικά και η ανάγκη διάθεσης σημαντικών πόρων για την καταπολέμηση της πανδημίας αυξάνεται σχεδόν καθημερινά. Ένας σημαντικός κίνδυνος δημιουργείται από την υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων και, κατά συνέπεια, από την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους – κυρίως για χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου τα δύο τρίτα των δανείων είναι σε δολάρια», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος προέτρεψε επίσης τα μέλη της G20 να εγκαταλείψουν τον προστατευτισμό και τις κυρώσεις.

Για την πρόληψη της ανισότητας εν μέσω πανδημίας
Ο Πούτιν κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της G20 α λάβουν πρόσθετα μέτρα για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κρίσης χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και την αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν σημείωσε τη σημαντική βοήθεια που παρείχε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα στις αναπτυσσόμενες χώρες υπό αυτές τις συνθήκες. Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο, μετά από πρόταση τους, η G20 αποφάσισε να θεσπίσει προσωρινό μορατόριουμ για την πληρωμή χρέους.

«Αυτή, φυσικά, είναι μια εξαιρετικά απαιτητική πρωτοβουλία. Ωστόσο, ισχύει μόνο για τις φτωχότερες χώρες και δεν περιλαμβάνει τα χρέη τους σε ιδιώτες δανειστές, επηρεάζοντας λιγότερο από το 4% του συνολικού κόστους εξυπηρέτησης του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών φέτος. Πιστεύω ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης και η ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας», είπε.

Για την πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19
«Η Ρωσία υποστηρίζει το βασικό έργο που εξετάζεται από την τρέχουσα σύνοδο κορυφής, το οποίο στοχεύει να καταστήσει αποτελεσματικά και ασφαλή τα εμβόλια σε όλους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα φάρμακα ανοσοποίησης πρέπει να είναι κοινή δημόσια ιδιοκτησία. Και η χώρα μας, η Ρωσία, φυσικά, είναι έτοιμη να παράσχει τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τους επιστήμονες μας σε όσους έχουν ανάγκη», τόνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών είναι αναπόφευκτος, αλλά θα υπάρξει αρκετή δουλειά για όλους, καθώς η κλίμακα της πανδημίας υποχρεώνει τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητές τους για την παροχή εμβολίων COVID-19 στον παγκόσμιο πληθυσμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.