Αφγανιστάν – Κυβέρνηση των Ταλιμπάν: «Οι ΗΠΑ ιδιοποιήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του αφγανικού λαού» 

Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι καταχράστηκαν πόρους της Κεντρικής Τράπεζας

Αφγανιστάν – Κυβέρνηση των Ταλιμπάν: «Οι ΗΠΑ ιδιοποιήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του αφγανικού λαού» 

Οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι καταχράστηκαν παρανόμως τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν και ζήτησαν να τα αποδεσμεύσουν «άνευ όρων», μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να ξεμπλοκάρει δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, τα οποία έχουν παγώσει από πέρυσι το καλοκαίρι.

«Οι ΗΠΑ ιδιοποιήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του αφγανικού λαού» ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά «δεν ανήκουν στις ΗΠΑ» και ζήτησε να αποδεσμευτούν.

Την Τετάρτη, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου στην Ελβετία, το οποίο θα διαχειρίζεται τα μισά από τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν, δηλαδή 3,5 δισ. δολάρια, τα οποία πάγωσαν όταν πήραν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021. Το ταμείο θα αναλάβει λειτουργίες της Κεντρικής Τράπεζας, όπως την πληρωμή των οφειλών του αφγανικού χρέους και τους λογαριασμούς για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε επιστολή του προς την Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ουάλι Αντεγιέμο, ανέφερε ότι λυπάται που η τράπεζα δεν απέδειξε την ανεξαρτησία της έναντι των Ταλιμπάν, που δεν τήρησε τη δέσμευσή της να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την οποία έλαβε πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές, και που δεν διόρισε αξιόπιστο, εξωτερικό παρατηρητή.

Οι ΗΠΑ επισήμαναν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών και «η διαχείρισή του να γίνεται με υπεύθυνο τρόπο», μέχρι να αλλάξει η κατάσταση.

Όταν αποχώρησαν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, έπειτα από 20 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης και παρουσίας στη χώρα αυτήν, η Ουάσινγκτον πάγωσε τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 7 δισ. δολαρίων.

Τον Φεβρουάριο φέτος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα ήθελε τα μισά από αυτά τα χρήματα να διατεθούν για την αποζημίωση των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η πρόταση αυτή εξόργισε τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ωστόσο ξεκίνησαν συνομιλίες για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πάγωμα των κεφαλαίων επιδείνωσε την οικονομική κρίση στο Αφγανιστάν, όπου ο μισός πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με λιμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.