ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο νέος πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Πετρ Πάβελ Αναμένεται να ορκιστεί στις 9 Μαρτίου για να διαδεχθεί τον Μίλος Ζέμαν

Ο νέος πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο νικητής των χθεσινών (28.1.2023) προεδρικών εκλογών της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρι Ζελένσκι και σχεδιάζει να συνομιλήσει και με την πρόεδρο της Ταϊβάν αύριο, διαφέροντας έτσι από τον απερχόμενο πρόεδρο, όπως αναφέρει η ομάδα του.

Ο νέος πρόεδρος της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, απόστρατος στρατηγός και πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, υποστηρικτής της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, επικράτησε χθες του πρώην πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις, και σήμερα ήδη ξεκινάει τις επαφές του, με πρώτο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πάβελ, ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε επίσης σε μήνυμά του στο Twitter ότι «συνεχάρη προσωπικά τον Πάβελ για την εκλογική του νίκη». «Τον ευχαρίστησα όπως και τον τσεχικό λαό για την αμέριστη υποστήριξή τους. Τον κάλεσα να έρθει στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ορκίζεται στις 9 Μαρτίου

Ο Πετρ Πάβελ Αναμένεται να ορκιστεί στις 9 Μαρτίου για να διαδεχθεί τον Μίλος Ζέμαν.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχίας είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό θα ήταν, όπως το θέλει το έθιμο, στη γειτονική Σλοβακία, με την οποία η Τσεχική Δημοκρατία σχημάτιζαν την Τσεχοσλοβακία πριν από τη διάσπασή της το 1993. Αλλά είχε διευκρινίσει ότι θα ακολουθούσε η επίσκεψη στην Ουκρανία.

Την εκλογή του ηγέτη αυτού με τις θέσεις υπέρ της Ουκρανίας και της ΕΕ χαιρέτισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι επαφές με την Ταϊβάν

Ο Πάβελ έλαβε επίσης ένα μήνυμα από την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, με την οποία αναμένεται να επικοινωνήσει τη Δευτέρα: «Ένα τηλεφώνημα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπός του, Μαρκέτα Ρεχάκοβα.

Σε συνέντευξή του στο Czech Radio, το δημόσιο ραδιόφωνο της Τσεχίας, ο Πάβελ δήλωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει τις σχέσεις με την Ταϊβάν, έναν σημαντικό επενδυτή στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η Κίνα θεωρεί το νησί των 24 εκατομμυρίων κατοίκων ως μια από τις επαρχίες της, την οποία θα ανακτήσει με τη βία αν χρειαστεί. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι, οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες, επιδεινώθηκαν απότομα το 2022, όταν το Πεκίνο αύξησε τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί.

Για τον εκλεγμένο πρόεδρο της Τσεχίας, «δεν υπάρχει τίποτα κακό να έχουμε ειδικές σχέσεις με την Ταϊβάν, που είναι το άλλο σύστημα», αναφερόμενος στον όρο του Πεκίνου «μία χώρα, δύο συστήματα» για να χαρακτηρίσει κυρίως τις σχέσεις του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας μετά την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

«Είναι σίγουρα προς το συμφέρον μας να διατηρήσουμε ενεργές εμπορικές σχέσεις, ίσως και επιστημονικές με την Ταϊβάν», δήλωσε ο Πάβελ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.