Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φθάνει στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ και θα ταξιδέψει το πρωί της Τρίτης στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη για συνάντηση με την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους και τον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια και ένα από τα αντικείμενά της είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της Τουρκίας με τους Παλαιστίνιους, αλλά και η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, με τις προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα να είναι κάτι που επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισάακ Χέρτζογκ τον Μάρτιο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη φαίνεται πως άνοιξε μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά από μια δεκαετία εντάσεων.

Έτσι τώρα, η Τουρκία «ονειρεύεται» έναν εξεζητημένο αγωγό φυσικού αερίου και ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ, αναβιώνοντας ένα έργο διοχέτευσης ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στην προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Όμως, το σχέδιο αντιμετωπίζει τον ισραηλινό σκεπτικισμό σχετικά με τις προηγούμενες διπλωματικές εντάσεις και φαίνεται στα μάτια των ειδικών σαν «ένα όνειρο», λόγω της υλικοτεχνικής πολυπλοκότητας και του κόστους του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να «συνεργαστεί (με το Ισραήλ) σε έργα ενεργειακής ασφάλειας» με την προοπτική αποστολής ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία προκαλεί φόβους για την προμήθεια.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς που επικαλούνται τα ισραηλινά ΜΜΕ ωστόσο, υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον της χώρας για ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία:

«Οι ενεργειακές σχέσεις σφυρηλατούνται από συνεργαζόμενα, έμπιστα κράτη — σίγουρα όχι όπως θα περιέγραφε κανείς την τρέχουσα δυναμική μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάμπι Μίτσελ, συνεργάτης πολιτικής στο Ινστιτούτο Mitvim στο Ισραήλ. «Υπάρχουν εκείνοι στο Ισραήλ που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν είναι ένα αναξιόπιστο μέρος», είπε ακόμα

Το 2016, οι δύο χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν να εξετάζουν τη σκοπιμότητα ενός υποθαλάσσιου αγωγού για την άντληση ισραηλινού φυσικού αερίου στους Τούρκους καταναλωτές και στην Ευρώπη.

Ωστόσο, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί από τότε, εν μέσω έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Ερντογάν να θεωρεί τον εαυτό του ως… πρωταθλητή της παλαιστινιακής υπόθεσης και ισχυρό υποστηρικτή της Χαμάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!