ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Τ.Μπάιντεν: «Ισχυρότερο από ποτέ το ΝΑΤΟ – Η Ρωσία θα τιμωρηθεί για εγκλήματα πολέμου»

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου από την Βαρσοβία

Τ.Μπάιντεν: «Ισχυρότερο από ποτέ το ΝΑΤΟ – Η Ρωσία θα τιμωρηθεί για εγκλήματα πολέμου»

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην Πολωνία ήδη από τη Δευτέρα (20/2), και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα, στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πολωνό ομόλογό του για τη δέσμευση της χώρας του να στηρίξει το λαό της Ουκρανίας, ενώ η φράση που επέλεξε για να χαρακτηρίσει τη σχέση των δύο κρατών, ήταν χαρακτηριστική: «κρίσιμη, κρίσιμη, κρίσιμη».

«Η Ουκρανία δεν θα ηττηθεί από τη Ρωσία» τόνισε δε ο Μπάιντεν ενώ πρόσθεσε οι «ελεύθεροι άνθρωποι αρνούνται να ζήσουν στο σκοτάδι».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Ουκρανία είναι στο «καλύτερο σημείο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν» και κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να «διατηρήσουμε το κεφάλι μας και την εστίασή μας» προς αυτή την κατεύθυνση.

«Έκανα σαφές ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πραγματική και ένα χρόνο μετά θα έλεγα ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Πριν από σχεδόν ένα χρόνο μίλησα εδώ στη Βαρσοβία. Μερικές εβδομάδες μετά ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε τη δολοφονική του επίθεση στην Ουκρανίατη μεγαλύτερη χερσαία επίθεση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Ένα χρόνο πριν όλοι περίμεναν την πτώση του Κιέβου και έρχομαι από το Κίεβο και έχω να πω ότι το Κίεβο στέκεται ισχυρό. Το Κίεβο στέκεται περήφανο. Το Κίεβο στέκεται ψηλά. Και πάνω από όλα το Κίεβο στέκεται ελεύθερο. Οταν η Ρωσία εισέβαλε δεν δοκιμάστηκε μόνο η Ουκρανία, ολόκληρος ο κόσμος δοκιμάστηκε. Η Ευρώπη δοκιμάστηκε. Η Αμερική δοκιμάστηκε. Το ΝΑΤΟ δοκιμάστηκε. Όλες οι δημοκρατίες δοκιμάστηκαν», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Όπως είπε οι σύμμαχοι στάθηκαν ισχυροί απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας και ότι ο Πούτιν πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα διασπαστεί και θα διαιρεθεί, αλλά αντίθετα το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από πριν.

«Όταν ο Πούτιν διέταξε τα τανκς να εισβάλουν στην Ουκρανία, πίστευε ότι θα υποχωρούσαμε, αλλά έκανε λάθος. Η δημοκρατία ήταν πολύ ισχυρή και αντί για μια εύκολη νίκη ο Πούτιν έφυγε με τις ρωσικές δυνάμεις σε σύγχυση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε να μετατρέψει σε όπλο την ενέργεια για να κάμψει την υποστήριξη στην Ουκρανία αλλά δεν τα κατάφερε. Και τόνισε πως η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη ένα χρόνο μετά την επίθεση του Πούτιν.

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία θα τιμωρηθούν.

Αποκάλυψε, δε, ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις.

«Υπάρχει μια επιλογή ανάμεσα στο χάος και τη σταθερότητα» είπε δε ο Μπάιντεν, ενώ τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επηρεάσουν τις επόμενες δεκαετίες.

«Η Δημοκρατία ανυψώνει το πνεύμα των ανθρώπων και ανακόπτει τη βίαιη ορμή των δικτατόρων» επισήμανε, μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από την ελευθερία.

«Μια επίθεση εναντίον ενός, είναι επίθεση εναντίον όλων. Πρόκειται για έναν ιερό όρκο. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο τα έθνη και την Ουκρανία αλλά και την ευημερία, την ειρήνη και τον σεβασμό» κατέληξε ο Μπάιντεν.

«Μπορώ με υπερηφάνεια να πω ότι η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε την υποστήριξη της Πολωνίας προς την Ουκρανία «πραγματικά εξαιρετική» και ευχαρίστησε τη χώρα για την υποδοχή πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανών προσφύγων.

«Ο δεσμός μεταξύ των Πολωνών και των Αμερικανών είναι εξαιρετικά ισχυρός και βαθύς», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί».

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του στην Πολωνία μετά τη ρωσική εισβολή. Η πρώτη ήταν στις 25 Μαρτίου του περασμένου έτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.