ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μαδρίτη: Σύνοδος κορυφής Ιταλίας – Ισπανίας

Μαδρίτη: Σύνοδος κορυφής Ιταλίας – Ισπανίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, συνοδευόμενος από τρεις υπουργούς του, βρίσκεται στην Ισπανία σήμερα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι. Παρά το γεγονός ότι η επίσημη αφορμή της συνάντησης είναι η πρώτη διμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες την τελευταία τριετία, το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών τους θα επικεντρωθεί στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες έχουν ταχθεί κατά της προσφυγής στο δανεισμό από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από την πλευρά του, ο Ραχόι έχει αποφύγει για σχεδόν τρεις μήνες να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα αν αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον.

Η ιταλική κυβέρνηση από την άλλη, η οποία έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, έχει την πεποίθηση ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν αν η Ισπανία δεχτεί το σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα βοηθήσει επίσης στο να εκτονωθεί η πίεση και στο ιταλικό χρέος.

Η Ισπανία έχει ήδη ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους της, σχεδόν 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών της που χωλαίνουν μετά την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων. Το θέμα αυτό αναμένεται να διευκρινιστεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς η Γερμανία αντιτίθεται στη χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών ενώ άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Ο Μάριο Μόντι αντιμετωπίζει επίσης τις δικές του δυσκολίες. Το πολιτικό έδαφος κάτω από τα πόδια του έχει αρχίσει να κλυδωνίζεται ως αποτέλεσμα των αιτιάσεων του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για τον αντίκτυπο της λιτότητας στην οικονομία της Ιταλίας. Το κόμμα του Μπερλουσκόνι είναι ένα από τα δύο που ως τώρα στήριζαν την πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης.

Μετά τη σύνοδο κορυφής οι δύο πρωθυπουργοί θα ανοίξουν το Φόρουμ Διαλόγου Ιταλίας και Ισπανίας, στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.