ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το Βερολίνο στήριζε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά χαιρετίζει την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Το Βερολίνο στήριζε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά χαιρετίζει την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Την ανακήρυξη της υποψηφιότητας της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρέτισε τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση και εξέφρασε την αισιοδοξία της για την τελική εκλογή της στην θέση.

«Την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όρισαν την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ως κοινή υποψήφια για την θέση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει την πρόταση της υποψηφιότητας της κυρίας Γκεοργκίεβα. Ηδη κατά το παρελθόν συνεργαστήκαμε μαζί της πολύ στενά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Η κυρία Γκοργκίεβα, με την πολυετή εμπειρία της στην πολυμερή συνεργασία και με την υψηλή της κατάρτιση, έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την θέση», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ναντίνε Κάλβεϊ υπερθεμάτισε, αναφερόμενη στην «πολύ καλή εμπειρία» από την συνεργασία με την υποψήφια, κυρίως στο πλαίσιο της G20.

Το Βερολίνο στήιζε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά χαιρετίζει την Γκεοργκίεβα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που ήθελαν το Βερολίνο να προκρίνει την υποψηφιότητα του πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η κυρία Κάλβεϊ περιορίστηκε να δηλώσει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «χαιρετίζει την κοινή προσπάθεια εξεύρεσης καλού υποψηφίου».

«Υπήρχε μια σειρά καλών υποψηφίων και τελικά επετεύχθη συμφωνία για την κυρία Γκεοργκίεβα και αυτό ήταν ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε η Γερμανίδα εκπρόσωπος και, ερωτώμενη σχετικά με το τυπικό κώλυμα που αφορά την ηλικία της κυρίας Γκεοργκίεβα, σημείωσε ότι η Ευρωπαία υποψήφια βρίσκεται πράγματι εκτός των ορίων που θέτουν οι ισχύοντες κανονισμοί του ΔΝΤ (σσ. για όριο ηλικίας τα 65 έτη), διευκρίνισε ωστόσο ότι ενδεχόμενη προσαρμογή του κανονισμού απαιτεί απόφαση του συμβουλίου του ΔΝΤ.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει θετική απόφαση. Στηρίζουμε την Ευρωπαία υποψήφια», πρόσθεσε η κυρία Κάλβεϊ. Αν η Γκεοργκίεβα, η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ, θα είναι η δεύτερη γυναίκα που το καταφέρνει, διαδεχόμενη την πρώτη, την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αποχώρησε για να πάρει στα χέρια της το «τιμόνι» της ΕΚΤ. Το Ταμείο δέχεται υποψηφιότητες έως τις 6 Σεπτεμβρίου και σχεδιάζει να εκλέξει τον νέο ηγέτη του έως τις 4 Οκτωβρίου.

Ο ηλικιακός όρος του ΔΝΤ και η εξαίρεση για χάρη της Γκεοργκίεβα

Η Γκεοργκίεβα είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2017, έχει διατελέσει Ευρωπαία Επίτροπος, ενώ το 2016 ήταν υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ομως, η Βουλγάρα γίνεται 66 ετών αυτόν το μήνα, ενώ οι κανόνες του ΔΝΤ προβλέπουν ότι όποιο γίνεται γενικός διευθυντής του Ταμείου θα πρέπει να είναι κάτω των 65 όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Τα μέλη του ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν μια εξαίρεση για χάρη της Γκεοργκίεβα, κάτι που «δεν είναι δεδομένο», σύμφωνα με μία πηγή του AFP. Ομως, άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας εξαίρεσης, αν και τον προηγούμενο μήνα σε συνάντηση της G7 ανέφερε ότι ο διορισμός Ευρωπαίου στο τιμόνι του ΔΝΤ είναι μια σύμβαση και όχι επίσημη πολιτική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.