Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει το σχέδιο ανάκαμψης στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει το σχέδιο ανάκαμψης στο Ευρωκοινοβούλιο

Την πρότασή της για ένα σχέδιο ανάκαμψης συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το εργαλείο θα ονομάζεται «Next Generation EU» και θα προστεθεί στον επταετή προϋπολογισμό της Κομισιόν ύψους 1,1 τρισεκατομμύριου ευρώ όπως επεσήμανε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, το εργαλείο αυτό, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες δράσεις που έχουν ανακοινωθεί (ESM, πρόγραμμα Sure κτλ) δημιουργούν μια δύναμη πυρός 2,4 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας έχουν σημάνει την «ώρα της Ευρώπης» διεμήνυσε η επικεφαλής της Κομισιόν, εξηγώντας πως η Ε.Ε. και κάθε κράτος μέλος της θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα κινηθεί ο καθένας μόνος του ή θα απαντήσει όλη η κοινότητα μαζί στην νέα αυτή μεγάλη κρίση.

«Θέλω να προτείνω ένα νέο σύμφωνο για το αύριο, το οποίο προβλέπει μία Ε.Ε. κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή» τόνισε η φον ντερ Λάιεν, ενώ πρόσθεσε πως «όσο πιο τολμηρά είναι τα μέτρα, που θα ληφθούν, τόσο πιο ασφαλές θα είναι το μέλλον της Ευρώπης».

Παρουσιάζοντας το πακέτο, που περιλαμβάνει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ στη μορφή δανείων, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως «οι επιχορηγήσεις είναι μία επένδυση στο κοινό μέλλον της Ένωσης».

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν θα δανειστεί το ποσό αυτό για να το προσφέρει στα κράτη- μέλη.

Τρεις πυλώνες

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος θα συγκεντρώνει το 80% των συνολικών κεφαλαίων και θα χρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 10% από το Ταμείο Συνοχής. Βασική επιδίωξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι να υπάρχει εποπτεία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την υποβολή των εθνικών σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών – μελών και τις συστάσεις της Κομισιόν, ώστε η διάθεση των κεφαλαίων να γίνεται με τρόπο παραγωγικό, με βάση τους στόχους που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου, περίπου το 15%, θα χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόκειται για την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου που είναι γνωστό ως InvestEU και το οποίο αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «σχεδίου Γιούνκερ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο τρίτος πυλώνας, ο οποίος θα απορροφήσει περίπου το 5% του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης που είναι ήδη διαθέσιμοι στην ΕΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.