ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ευρωβουλευτές: Τα χρήματα που αμείβονται – Οι μισθοί και τα προνόμια

Ευρωβουλευτές: Τα χρήματα που αμείβονται – Οι μισθοί και τα προνόμια

«Χρυσά» είναι τα προνόμια των ευρωβουλευτών, όπως αποδεικνύεται από το ύψος των μισθών, των γενικών εξόδων, αλλά και εν γένει των προνομίων που απολαμβάνουν.

Η θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πενταετής κι ακόμα κι αν κάποιος έρθεις σε σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματος και διαγραφεί έχει το δικαίωμα να μην παραιτηθεί, παρά να συνεχίσει ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής έως ότου λήξει η πενταετία. Ο κύριος μισθός ανέρχεται μηνιαίως στα 8.757 ευρώ και άλλα 4.613 ευρώ αποδίδονται στους ευρωβουλευτές για έξοδα γραφείου. Διευκρινίζουμε πως για όλους προβλέπονται δύο πλήρως εξοπλισμένα γραφεία, ένα στις Βρυξέλλες κι ένα στο Στρασβούργο.

Για κάθε ημέρα διαμονής είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Στρασβούρο ο ευρωβουλευτής δικαιούται ημερήσια αποζημίωση 320 ευρώ κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, για την κάλυψη εξόδων σίτισης και διαμονής. Παράλληλα, δωρεάν είναι τα αεροπορικά ταξίδια σε business class, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα σιδηροδρομικής μετάβασης με εισιτήριο πρώτης θέσης ή οδικώς με κάλυψη των σχετικών εξόδων (0,53 ευρώ ανά χιλιόμετρο διαδρομής, με ανώτατο όριο τα 1.000 χιλιόμετρα).

Αναφορικά με τα ταξίδια για διαφορετικούς σκοπούς πέραν των επίσημων συνεδριάσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι επισκέψεις εργασίες εκτός του κράτους εκλογής τους, δύναται να λάβουν αποζημίωση έως του ποσού των 4.454 ευρώ ετησίως. Για τις εσωτερικές μετακινήσεις στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, δε, μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα οχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σοφέρ.

Όσον αφορά στους συνεργάτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει επιπλέον 24.043 ευρώ το μήνα σε κάθε ευρωβουλευτή και σε ό,τι έχει να κάνει σχέση με το βοηθό, κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών κατηγοριών: Πρώτον, των διαπιστευμένων βοηθών, με τη δυνατότητα πρόσληψης έως και τριών. Δεύτερον, των τοπικών βοηθών (με το 75% κατ’ ανώτατο όριο του συνολικού προϋπολογισμού των 24.043 ευρώ που παρέχεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μισθοδοσία τους) και τρίτον, για την πληρωμή προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες επιλογής του εκλεγμένου μέλους, όπως είναι για παράδειγμα οι εκπονήσεις μελετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμα, σε ετήσια βάση οι ευρωβουλευτές μπορούν να καλύψουν τα έξοδα περίπου εκατό συμπατριωτών τους για να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο και να διαμείνουν σε ξενοδοχεία για κάποιες ημέρες, ενώ όταν λήξει η θητεία τους η αποχώρησή τους από το Ευρωκοινοβούλιο συνοδεύεται από το «επίδομα μετάβασης», με το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε πρώην ευρωβουλευτή να είναι ένας μισθός για κάθε χρόνο θητείας. Χορηγείται με πλαφόν τους 24 μισθούς και το ανώτατο ποσό μπορεί να φθάσει τα 210.185 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.