ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η κρίση των εμπορικών ακινήτων έφτασε και στην Ευρώπη: «Βουτιά» στα ομόλογα των γερμανικών τραπεζών

Οι τράπεζες λαμβάνουν αυξανόμενες προβλέψεις για το χρέος που επεκτείνεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων και κατασκευαστές

Η κρίση των εμπορικών ακινήτων έφτασε και στην Ευρώπη: «Βουτιά» στα ομόλογα των γερμανικών τραπεζών

Τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, που έχουν ήδη πλήξει τράπεζες στη Νέα Υόρκη και την Ιαπωνία, μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους φόβους για μία μεγάλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση παρόμοια με αυτή του 2008.

Το τελευταίο θύμα ήταν η γερμανική Deutsche Pfandbriefbank AG, η οποία είδε τα ομόλογά της να υποχωρούν λόγω ανησυχίας για την έκθεσή της στον κλάδο.

Η τράπεζα περιέγραψε την τρέχουσα αναταραχή ως τη «μεγαλύτερη κρίση ακινήτων».

Οι τράπεζες λαμβάνουν αυξανόμενες προβλέψεις για το χρέος που επεκτείνεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων και κατασκευαστές, καθώς τα δάνεια αρχίζουν να πέφτουν μετά την αύξηση των επιτοκίων που διάβρωσαν την αξία των κτιρίων σε όλο τον κόσμο.

Για τα γραφεία στις ΗΠΑ, όπου η επιστροφή στην εργασία μετά την πανδημία ήταν πιο αργή και λιγότερο σημαντική, η καταστροφή της αξίας τους ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

Και μερικοί προβλέπουν ότι ο πλήρης αντίκτυπος μπορεί να μην έχει ακόμη τιμολογηθεί πλήρως.

Αναλυτές στην Green Street είπαν ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω απομείωση έως και 15% φέτος.

«Οι αξίες παραμένουν πολύ υψηλές», έγραψαν σε ένα σημείωμα.

Η βουτιά στα ομόλογα των γερμανικών τραπεζών ήταν το τελευταίο σε μια σειρά προειδοποιητικών σημάτων.

Η New York Community Bancorp υποβαθμίστηκε σε junk από την Moody’s μετά την επισήμανση προβλημάτων ακίνητης περιουσίας, ενώ η ιαπωνική Aozora Bank κατέγραψε την πρώτη της ζημία μετά από 15 χρόνια λόγω προβλέψεων για δάνεια που χορηγήθηκαν σε εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην αγορά CRE των ΗΠΑ», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, Paul van der Westhuizen.

Στα αποτελέσματά της, η Deutsche Bank κατέγραψε προβλέψεις για ζημιές σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερες από ό,τι πέρυσι.

Προειδοποίησε ότι η αναχρηματοδότηση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον προβληματικό τομέα καθώς υποφέρουν οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων.

Αλλού στην Ευρώπη, η ελβετική Julius Baer δήλωσε ότι θα διαγράψει τεράστια δάνεια σε πτωχευμένη εταιρεία ακινήτων Signa.

Αν και ήταν ένα συγκεκριμένο θέμα, προστίθεται στις ευρύτερες ανησυχίες για το πόσο μακριά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν τα πράγματα.

Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley πραγματοποίησε διάσκεψη με πελάτες συνιστώντας να πουλήσουν τα ανώτερα ομόλογα της Deutsche PBB.

Οι ανησυχίες για την PBB έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες τράπεζες με έκθεση σε CRE.

Τα ομόλογα της Aareal Bank έχασαν περίπου 10 μονάδες τις τελευταίες ημέρες και πλέον διαπραγματεύονται στα 76 σεντς του ευρώ.

Τον Νοέμβριο, ανέφερε ότι η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ΗΠΑ είχε υπερτετραπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Bafin, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας, δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αρνούμενη να σχολιάσει συγκεκριμένες τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε πέρυσι για τους κινδύνους γύρω από τα εμπορικά ακίνητα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «σημαντικές προσαρμογές» που θα οδηγήσουν σε υψηλότερες χρεοκοπίες και πιστωτικές απώλειες.

«Ο ανεξόφλητος όγκος των δανείων που χορηγεί το γερμανικό τραπεζικό σύστημα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ είναι συγκριτικά μικρός, αλλά σχετικά συγκεντρωμένος σε μεμονωμένες τράπεζες», ανέφερε η Bundesbank.

Οι Landesbanks της Γερμανίας έχουν επίσης αισθανθεί τον πόνο της έκθεσής τους σε εμπορικά ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι μεγάλες κρατικές τράπεζες – Helaba, BayernLB, LBBW και NordLB – δημοσίευσαν προβλέψεις περίπου 400 εκατ. ευρώ συνολικά.

Εάν οι απώλειες του CRE εξαπλωθούν στην Ευρώπη μέσω μικρότερων γερμανικών τραπεζών, αυτό θα είχε τον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008!

Τότε, ήταν οι Landesbanks που είχαν πρόβλημα, όταν η έκθεσή τους σε στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ οδήγησε σε διαγραφές δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Πρέπει να προσέχετε καθώς δεν ξέρετε πού ακριβώς βρίσκεται ο πάτος», δήλωσε ο Raphael Thuin, επικεφαλής στρατηγικών κεφαλαιαγορών στην Tikehau Capital.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος πόνος στα εμπορικά ακίνητα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.