«Θα υπάρξει ένα τέλος στην ταλαιπωρία»

Ένας 20χρονος σχεδιάζει να πεθάνει με υποβοηθούμενη αυτοκτονία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας.

Ο Eric Coulam, από το Fort St John στη Βρετανική Κολομβία, πραγματοποίησε ένα αποχαιρετιστήριο μπάρμπεκιου τον περασμένο μήνα και αποφάσισε να πεθάνει τώρα με τους δικούς του όρους, αφού μια απόφραξη που οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν έσπασε το 2020 και του προκάλεσε σηψαιμία.

Πλέον πρέπει να κουβαλάει μαζί του έναν σάκο κολοστομίας. Ο Coulam θα χρησιμοποιήσει τον νόμο του Καναδά για την Ιατρική Βοήθεια στον Θάνατο (MAID) για να τερματίσει τη ζωή του ανώδυνα, λαμβάνοντας φάρμακα που θα του χορηγήσει γιατρός ή νοσηλευτής.

Ο ίδιος μιλώντας στο CJDC δήλωσε: «Θα υπάρξει ένα τέλος στην ταλαιπωρία. Υποφέρω όλη την ημέρα. Βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο με τέσσερις τοίχους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και απλά βαρέθηκα».

Ο Coulam πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας λαμβάνοντας φάρμακα για κοιλιακό πόνο που του προκαλούσε έντονη δυσφορία.

Όμως, παρά το γεγονός ότι δοκίμασε επτά διαφορετικά νοσοκομεία στον Καναδά, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να του κάνουν διάγνωση, πέρα από το να του πουν ότι είχε υποστεί απόφραξη.

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας του Eric

Το ζήτημα κορυφώθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν ο Coulam αρρώστησε τόσο πολύ που υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του κατώτερου εντέρου του. Έπαθε ρήξη, στέλνοντας τον Coulam σε σηπτικό σοκ και σε κώμα.

«Πήγα στα επείγοντα και εκείνο το βράδυ υπέστη ρήξη και εγώ έπεσα σε κώμα για δεν μπορώ να θυμηθώ πόσο καιρό», θυμάται.

Αφού συνήλθε, ο Coulam ενημερώθηκε ότι η μόνη ελπίδα για πιθανή ανάρρωση ήταν να υποβληθεί σε έξι μεταμοσχεύσεις οργάνων – κάτι που, όπως ισχυρίστηκαν οι γιατροί, δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ακόμη και τότε, οι γιατροί προειδοποίησαν ότι υπήρχε μόνο 50% πιθανότητα ανάκαμψης, όπως είπε ο Coulam. Δεν ήταν σε θέση να του δώσουν πρόγνωση για το πόσο καιρό θα μπορούσε να επιβιώσει στην παρούσα κατάστασή του, αλλά εκείνος δήλωσε ότι η ζωή είναι πολύ οδυνηρή για να την υπομείνει.

Έχει χάσει σημαντικό βάρος, δυσκολεύεται να μιλήσει και είναι σκιά του υγιούς εφήβου που ήταν πριν από δύο χρόνια.

Ο νόμος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στον Καναδά

Ο νόμος, που θεσπίστηκε το 2016 και τροποποιήθηκε περαιτέρω από την καναδική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021, επιτρέπει σε μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων να είναι επιλέξιμοι και να λαμβάνουν ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Μιλώντας στο CJBC, ο Coulam πρόσθεσε ότι όταν μοιράστηκε την απόφασή του με όλους, είπε ότι έλαβε συντριπτική υποστήριξη. Δημιουργήθηκε μια ομάδα στο Facebook, το Eric’s Army, όπου έλαβε αμέτρητα μηνύματα αγάπης και υποστήριξης, ενώ πολλοί εμπνεύστηκαν από το θάρρος του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Coulam είπε ότι αυτός και ο πατέρας του σχεδίαζαν μια συγκέντρωση με λίγους ανθρώπους, αλλά εξακόσιοι άνθρωποι εμφανίστηκαν για να τον αποχαιρετήσουν.