ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν ένα χρόνο από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Έχουν κηρύξει τη σημερινή ημέρα εθνική γιορτή

Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν ένα χρόνο από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν σήμερα την πρώτη επέτειο από την απόσυρση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου και την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα.

Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν κηρύξει τη σημερινή ημέρα εθνική γιορτή για το τέλος του πολέμου. Πράσινες, μπλε και κόκκινες φωτεινές γιρλάντες στολίζουν τις λεωφόρους της Καμπούλ ήδη από χθες Τρίτη το βράδυ, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανέναν επίσημο εορτασμό.

Στις 30 Αυγούστου 2021, ένα λεπτό πριν τα μεσάνυκτα, ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, 24 ώρες πριν τη διορία που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την αποχώρηση του συνόλου των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

«Είμαστε χαρούμενοι που ο Αλλάχ έδιωξε τους άπιστους από τη χώρα μας και που εγκαθιδρύθηκε το Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. οι Ταλιμπάν)», δήλωσε ο Ζαλμάι, ένας φαρμακοποιός από την Καμπούλ. «Αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι αυτοί οι άπιστοι δεν μπορούν να ενωθούν ενάντια στους μουσουλμάνους», εκτίμησε.

Η αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων πριν ένα χρόνο τερμάτισε την πιο μακρά στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με τον στρατό.

«Το βάρος του πολέμου στο Αφγανιστάν ξεπέρασε τα αμερικανικά σύνορα», επεσήμανε ο αμερικανικός στρατός σε χθεσινή ανακοίνωσή του, στην οποία προσέθετε ότι περισσότεροι από 3.500 στρατιώτες από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ επίσης σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν.

Αμέτρητοι Αφγανοί «έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους και αυτή των οικογενειών τους για να υπηρετήσουν στο πλευρό μας», σημείωσε ο αμερικανικός στρατός. Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου.

«Μόνο οι Αφγανοί μπορούν να περηφανεύονται ότι νίκησαν τρεις αυτοκρατορίες στη διάρκεια ενός αιώνα», «Η προστασία της ελευθερίας είναι υποχρεωτική»: έγραφαν τα πανό που είχαν υψωθεί στην Καμπούλ ήδη από χθες μαζί με τη σημαία των Ταλιμπάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δύο εβδομάδες πριν την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την εξουσία στη χώρα έπειτα από μια επίθεση- αστραπή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.