ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θρήνος στη Βουλγαρία από το θάνατο 15 ανθρώπων από έκρηξη πυρομαχικών

Θρήνος στη Βουλγαρία από το θάνατο 15 ανθρώπων από έκρηξη πυρομαχικών

Ημέρα εθνικού πένθους είναι η σημερινή στη Βουλγαρία, καθώς η χώρα θρηνεί 15 θύματα της τραγωδίας σε εργοστάσιο εκρηκτικών. Σε κλάσματα του δευτερόλεπτου, τα κορμιά 13 ανδρών και δύο γυναικών χάθηκαν στην ισχυρότατη έκρηξη που έσβησε από τον χάρτη τη μικρή μονάδα αξιοποίησης απαρχαιωμένων πυρομαχικών στο χωριό Γκόρνι Λομ, στη βορειοδυτική Βουλγαρία.

Η έκρηξη ξέσπασε ξαφνικά στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, 1 Οκτωβρίου. Το ισχυρότατο ωστικό κύμα εξαφάνισε ως δια της μαγείας τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις της μονάδας. Η πύρινη κόλαση εξανέμισε, κυριολεκτικά, με χιλιάδες βαθμούς Κελσίου, τα δεκαπέντε άτομα της απογευματινής βάρδιας στο εργοστάσιο «Μιτζχούρ».

Σε όλες τις εκκλησίες της χώρας τελούνται επιμνημόσυνες δεήσεις για τα 15 θύματα. Στην επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό «Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι» προεξήρχε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας, Νεόφυτος, ο οποίος κάλεσε τους χριστιανούς να στηρίξουν με τις προσευχές τους τα θύματα και τους συγγενείς τους.

Στη μνήμη των θυμάτων ο σημερινός Τύπος αφιερώνει από την πλευρά του εντελώς διαφορετικό είδος «προσευχών». «Άγρια απληστία σκότωσε τους δεκαπέντε»: Αυτό το πρωτοσέλιδο της σημερινής «Πρέσα» είναι χαρακτηριστικό για τις αναφορές του Τύπου στα μόλις 250 λέβα (περίπου 125 ευρώ), που αποτελούσαν «την αποζημίωση του φόβου» για το προσωπικό της μονάδας.

Από την άλλη, οι μηνιαίες αποδοχές της διεύθυνσης της ιδιωτικής επιχείρησης ήταν με τρία-τέσσερα μηδενικά, όπως επισημαίνεται. Η πολύνεκρη τραγωδία εκτόπισε σχεδόν πλήρως τα υπόλοιπα θέματα και τα πολιτικά στην τελική ευθεία της εκστρατείας για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Στα τελευταία τηλεοπτικά «ντιμπέιτ» κυριάρχησαν τα θέματα της ασφάλειας της εργασίας στον τόσο επικίνδυνο (αλλά και επικερδή, κατά τα φαινόμενα…) αυτόν τομέα. Τονίστηκε η σύσταση να κλείσει άπαξ και δια πάντως η επιχείρηση στο Γόρνι Λομ, η οποία έχει «βεβαρημένο μητρώο» εργατικών ατυχημάτων και χρόνιων παραβάσεων τεχνολογικής πειθαρχίας, πολύ πριν συμβεί η πολύνεκρη τραγωδία της περασμένης Τετάρτης.

Η Πολιτεία ήδη πήρε, εν τω μεταξύ, την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης στο Γόρνι Λομ, η οποία δεν πρόκειται να την ξαναπάρει πίσω, όπως διαβεβαίωσε πρόσφατα ο υπηρεσιακός υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής, Ιορντάν Χριστόσκοφ.

Πώς δέχτηκαν, ωστόσο, την προοπτική αυτή οι κάτοικοι του ίδιου του χωριού αλλά και όλης της βορειοδυτικής Βουλγαρίας, η οποία είχε χαρακτηριστεί… φτωχότερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ) σε έρευνα της Eurostat πριν από δύο χρόνια; «Αδιέξοδο. Μαύρη απόγνωση». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε σήμερα στις αντιδράσεις των ντόπιων ο επικεφαλής της ορεινής κοινότητας, Ιλιάν Μιχάιλοφ.

«Σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων τριγύρω μας δεν υπάρχει άλλη βιομηχανική μονάδα, που να δίνει στον κόσμο ένα κομμάτι ψωμί» είπε ο κ. Μιχάιλοφ στον τηλεοπτικό σταθμό «Νέα Τηλεόραση». «Η πείνα είναι πιο ισχυρή από τον τρόμο», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.