ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Kλίντον: “Άγκυρα σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή η Κροατία”

Kλίντον: “Άγκυρα σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή η Κροατία”

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συνεχάρη την Κροατία για την προσεχή ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι η χώρα αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα άλλα κράτη που δημιουργήθηκαν μετά την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

«Σήμερα όχι μόνο είστε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και ετοιμάζεστε να ενταχθείτε στην ΕΕ, αλλά αντιπροσωπεύετε μια άγκυρα σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή. Αποδεικνύετε ότι οι πολίτες και οι πολιτικοί ηγέτες μπορούν να επιτύχουν όταν εργάζονται μαζί για έναν κοινό σκοπό», δήλωσε στον Τύπο χθες Τετάρτη μετά τη συνάντησή της με τον κροάτη πρόεδρο Ιβο Γιοσίποβιτς.

Η Κλίντον υπογράμμισε ότι η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και να ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ενώ ενθάρρυνε το Ζάγκρεμπ να μοιραστεί την εμπειρία του με τις γειτονικές χώρες «καθώς δίνετε πολλά μαθήματα που μπορούν να τους χρησιμεύσουν».

Από την πλευρά του, ο Γιοσίποβιτς είπε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει τη συμβουλή της Κλίντον όσον αφορά τις χώρες της περιοχής. «Είναι προς το συμφέρον μας να δούμε τους γείτονές μας να εντάσσονται επίσης στην ΕΕ. Είναι σημαντικό για την ειρήνη, την ασφάλεια και μια ευημερούσα οικονομία» στα Βαλκάνια, τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Μετά τη Σλοβενία, μέλος της ΕΕ από το 2004, η Κροατία είναι, από όλα τα κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η πιο προηγμένη χώρα σε όλους τους τομείς. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σερβία και το Κόσοβο, που επίσης επιθυμούν την ένταξή τους στην ΕΕ και όπου η Κλίντον επισκέφθηκε διαδοχικά από τη Δευτέρα, είναι μακράν πίσω.

Στην Πρίστινα το πρωί της Τετάρτης, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα είναι ακλόνητη στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά ήταν προσεκτική με τη Σερβία μη ζητώντας να αναγνωρίσει την πρώην νότια επαρχία της. Προέτρεψε επίσης το Βελιγράδι και την Πρίστινα σε διάλογο και στην ένταξη στην ΕΕ.

«Ας είμαστε σαφείς: οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου», τόνισε, ενώ δίπλα της ήταν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.