Βρετανία: Δωρητής σπέρματος «έκρυβε» από λεσβίες ότι έχει σύνδρομο που προκαλεί χαμηλό IQ – Έκανε 15 παιδιά

Η δικαστής αποφάσισε να άρει την ανωνυμία του 37χρονου άνδρα

Βρετανία: Δωρητής σπέρματος «έκρυβε» από λεσβίες ότι έχει σύνδρομο που προκαλεί χαμηλό IQ – Έκανε 15 παιδιά

Ένας δωρητής σπέρματος που προσέφερε τις υπηρεσίες του μέσω social media σε λεσβίες γυναίκες που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, απέκρυπτε το γεγονός ότι έπασχε από το σύνδρομο Εύθραυστου Χ, μια ανίατη γενετική διαταραχή που είναι κληρονομική.

Σύμφωνα με την Daily Mail, o 37χρονος Τζέιμς ΜακΝτούγκαλ προχώρησε στις ιδιωτικές συμφωνίες δωρεάς σπέρματος, παρότι γνώριζε ότι έπασχε από τη συγκεκριμένη διαταραχή «που προκαλεί χαμηλό IQ, δυσκολίες στην ανάπτυξη και δεν μπορεί να θεραπευτεί».

Οι ενέργειες αυτές του ΜακΝτούγκαλ αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο, όπου ο 37χρονος άνδρας προσέφυγε διεκδικώντας πρόσβαση ως γονέας σε τέσσερα από τα 15 συνολικά παιδιά που γεννήθηκαν μέσω των δωρεών σπέρματός του. Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, παρόλο που ο ΜακΝτούγκαλ είχε υπογράψει σε ορισμένες περιπτώσεις έγγραφα που διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιδίωκε καμία επαφή με τα παιδιά που θα γεννιούνταν μέσω της δωρεάς, στη συνέχεια υπέβαλε αίτημα γονικής μέριμνας στο δικαστήριο, ζητώντας να του επιτραπεί να περνάει χρόνο με 4 από αυτά (τα δύο από την ίδια μητέρα).

Οι τρεις μητέρες (με αρχικά SW, KE και EG) βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον 37χρονο στο δικαστήριο του Ντέρμπι, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, και η δικαστής αποφάνθηκε τελικά υπέρ τους, απορρίπτοντας το αίτημα του ΜακΝτούγκαλ για αναγνώριση γονικής μέριμνας και πρόσβαση στα παιδιά, καθώς αυτό «θα μπορούσε να αποβεί επιβλαβές για εκείνα». Επίσης, σε μια αρκετά ασυνήθιστη κίνηση, η δικαστής ζήτησε να ανακοινωθεί το όνομα του άνδρα ωστε να μην μπορεί μελλοντικά να αποκρύψει την αλήθεια και από άλλες γυναίκες, που ονειρεύονται να γίνουν μητέρες…

Σύμφωνα με τη δικαστή Λίβεν, τα παιδιά του ΜακΝτούγκαλ που γεννήθηκαν μέσω της αγγελίας που αναρτούσε σε σελίδα των social media για λεσβίες γυναίκες που αναζητούσαν δωρητές σπέρματος, είναι όλα κάτω των τριών ετών.

Μία από τις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο είναι εκείνη μιας 25χρονης γυναίκας, γνωστής μόνο με τα αρχικά SW, που επικοινώνησε με τον ΜακΝτούγκαλ αφού είδε την αγγελία του. Η κόρη της γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 2019, και σχεδόν έναν χρόνο αργότερα απέκτησε και δεύτερο παιδί.

Όπως εξήγησε η δικαστής, ο ΜακΝτούγκαλ έδωσε στη νεαρή γυναίκα (που περιγράφεται ως “εξαιρετικά ευάλωτη”, χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες) ένα δυσανάγνωστο έγγραφο τριών σελίδων με νομικούς όρους που η ίδια δεν μπορούσε να καταλάβει. Ο 37χρονος της είπε ότι το έγγραφο συνιστούσε μια αποποίηση των δικαιωμάτων του πάνω στο παιδί. Στην τρίτη σελίδα αυτού του εγγράφου αναφερόταν ότι έπασχε από σύνδρομο Εύθραυστου Χ χωρίς ωστόσο να παρέχεται η παραμικρή επεξήγηση για το τι είναι αυτό το σύνδρομο. Η κοπέλα, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανάγνωση, δεν έφτασε ποτέ στην τρίτη σελιδα του συμφωνητικού.

Μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού, η SW επικοινώνησε ξανά με τον ΜακΝτούγκαλ (που επισκεπτόταν τακτικά την κόρη του) και έμεινε έγκυος με δεύτερο παίδι. Ο άνδρας ζούσε μάλιστα στο σπίτι της την περίοδο του πρώτου lockdοwn, ώσπου του ζήτησε να φύγει, τον Ιούνιο του 2020. Η κοπέλα ισχυρίζεται ότι ο άνδρας της έκανε συνεχώς υπαινιγμούς σεξουαλικής φύσης, «έτριβε πάνω της τη στύση του» και έκανε ντους δύο φορές με την μικρή του κόρη, κάτι που η ίδια θεώρησε τελείως ανάρμοστο.

Οι δυο τους δεν είχαν καμία επαφή για ένα διάστημα, μέχρι τις 25 Ιουνίου του 2020, όταν ο ΜακΝτούγκαλ της επιτέθηκε, προκαλώντας της μελανιές σε πλάτη και λαιμό, και συνελήφθη. Ο 37χρονος δεν έχει συναντήσει ποτέ το δεύτερο παιδί του με τη συγκεκριμένη γυναίκα, που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η μεγαλύτερη κόρη του δεν μιλάει και εμφανίζει κάποια προβλήματα συμπεριφοράς…

Ο ΜακΝτούγκαλ δώρισε επίσης σπέρμα στην EG για τη γέννηση ενός άλλου παιδιού, που γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2021, και ενός αγοριού που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2018, λίγους μήνες προτού ο ΜακΝτούγκαλ ξεκινήσει μια σχέση με τη μητέρα του, γνωστή με τα αρχικά KE. Για αυτό το δεύτερο παιδί, ο ΜακΝτούγκαλ είχε εξασφαλίσει παλαιότερα με δικαστική εντολή το δικαίωμα να έχει τακτική επαφή μαζί του, «παρόλο που το αγόρι επεστράφη μια φορά στη μητέρα του με μελανιές που δεν είχαν προκληθεί από ατύχημα», είπε η δικαστής Λίβεν.

Με βάση τα στοιχεία της υπόθεσης και τα αρχεία των υπηρεσιών πρόνοιας, η δικαστής έκρινε ότι ο ΜακΝτούγκαλ ήταν ένα περίπλοκο άτομο, με μαθησιακές δυσκολίες, παγιωμένες απόψεις και αδυναμία κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων.

Εκτός από την έλλειψη ενσυναίσθησης που τον χαρακτηρίζει, θυμώνει πολύ εύκολα και γίνεται επιθετικός, σημείωσε η δικαστής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει τον έλεγχο όταν δεν γίνεται το δικό του, και υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες παρενοχλούσε με αδιάκοπα τηλεφωνήματα ανθρώπους, επειδή αρνούνταν να συμμορφωθούν με αυτό που τους ζητούσε.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα και τον θυμό του», είπε χαρακτηριστικά η δικαστής με τον ΜακΝτούγκαλ, χωρίς να παραλείψει να επιρρίψει ευθύνες και σε ορισμένες από τις μητέρες, αφού τον επέλεξαν ως δωρητή σπέρματος χωρίς να έχουν διεξαγάγει προηγουμένως σωστή έρευνα.

«Καθώς εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ήταν ευάλωτες και επιθυμούσαν να γίνουν μητέρες, χωρίς να νοιάζεται καθόλου για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις ίδιες και, δυνητικά, στα παιδιά», η δικαστής αποφάσισε να μην έχει καμία πρόσβαση σε αυτά, ουτε καν μέσω αλληλογραφίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσο για το αίτημα του δικηγόρου του ΜακΝτούγκαλ να παραμείνει κρυφό το όνομα του πελάτη του, η δικαστής το απέρριψε τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές γονέων να καλύπτονται από τον μανδύα της ανωνυμίας…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.