ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Το μυστικό με την σκόνη σκόρδου που θα αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύετε

Το μυστικό με την σκόνη σκόρδου που θα αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύετε

Η σωστή χρήση της σκόνης σκόρδου είναι ικανή να αλλάξει πάρα πολύ την γεύση του φαγητού σας και τον τρόπο που μαγειρεύετε.

Σας γλυτώνει από το καθάρισμα και το κόψιμο σκελίδων σκόρδου, αλλά και από το άγχος να μην καούν στο σοτάρισμα, ενώ δεν αφήνει πίσω της μυρωδιά στην κουζίνα και στα χέρια σας.

Όλα τα παραπάνω αρκούν για να πειστείτε ότι η σκόνη σκόρδου δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την κουζίνα σας. Ωστόσο, σας έχουμε ένα ακόμη τρόπο να την χρησιμοποιήσετε και ο οποίος θα απογειώσει γευστικά τις συνταγές σας.

Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι σήμερα, δεν αξιοποιούσατε στο έπακρο τη γεύσης που έχει η σκόνη σκόρδου. Ο λόγος είναι, ότι για να το πετύχετε θα πρέπει να ενυδατώσετε τη σκόνη σε ίσες ποσότητες νερού πριν τη χρησιμοποιήσετε. Το γνωρίζατε αυτό; Μάλλον όχι.

Ειδικότερα, όταν ενυδατώνετε την σκόνη σκόρδου, τότε αναδεικνύεται στο μέγιστο η γεύση της και αυτό, έχεις ως αποτέλεσμα νοστιμότερα πιάτα. Η «επιστημονική» εξήγηση πίσω από αυτό είναι ότι το σκόρδο περιέχει το αμινοξύ αλλιίνη και το ένζυμο αλλιινάση. Αυτά τα δύο αντιδρούν μεταξύ τους όταν υπάρξει ρήξη των ιστών του σκόρδου (για παράδειγμα, όταν κόβετε ή πολτοποιείτε μια σκελίδα) και παράγουν τη φυσική δραστική ουσία του σκόρδου, την αλλισίνη, που μεταξύ άλλων του δίνει τη νόστιμη γεύση του. Όταν το σκόρδο γίνεται σκόνη, η αρκετά υψηλή θερμοκρασία που χρησιμοποιείται για την αποξήρανση του μπορεί να αφαιρεί τα υγρά του, αλλά δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε να καταστρέφει την αλλιινάση, που συνεχίζει να παραμένει στη σκόνη του σκόρδου αν και σε ανενεργή κατάσταση. Εάν λοιπόν προσθέσετε νερό στην αφυδατωμένη σκόνη σκόρδου, η αδρανής αλλιινάση «ξυπνά» και αρχίζει να παράγει αλλισίνη, χαρίζοντας στη σκόνη τη δυνατή και σύνθετη γεύση του σκόρδου.

Από την άλλη, όταν προσθέτετε σκόνη σκόρδου ως καρύκευμα απευθείας από το βαζάκι στην κατσαρόλα, σε υψηλή θερμοκρασία, η αλλιινάση καταστρέφεται. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο η σκόνη σκόρδου είναι πιο ήπια και σχετικά πιο αδιάφορη στη γεύση σε σχέση με τις σκελίδες. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε σκόνη σκόρδου σε κάποια συνταγή σας, φροντίστε πρώτα να την έχετε ενυδατώσει σε ίση ποσότητα νερού. Το γευστικό αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.