ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί τα Χριστούγεννα φιλιόμαστε κάτω από το γκι;

Το γκι είναι ένα φυτό που εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί τα Χριστούγεννα φιλιόμαστε κάτω από το γκι;

Οι Άγγλοι, οι Βορειοευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θεωρούν το γκι γούρι και το κρεμούν έξω από τις πόρτες τους, για να διώξει την κακοδαιμονία και να τους φέρει τύχη.

Μπορεί να πρωταγωνιστεί στο γιορτινό διακοσμητικό σκηνικό, όμως η πιο σημαντική ιδιότητά του παραμένει αφανής.

Το γκι είναι ένα φυτό που εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς. Στο γαλατικό χωριό του Αστερίξ, ο σοφός Δρυΐδης παρασκεύαζε από το γκι το παντοδύναμο μαγικό φίλτρο μέσα στο ιερό καζάνι του.

Κατά τον Μεσαίωνα το γκι θεωρήθηκε το μαγικό κλωνάρι των ερωτευμένων κι όποιοι φιληθούν κάτω από τα κλαδιά του μένουν για πάντα μαζί.

Συγκεκριμένα το έθιμο του φιλιού κάτω από γκι, πιθανόν να πηγάζει από τη Νορβηγική μυθολογία και την ιστορία της Frigg, της Σκανδιναβής θεάς του έρωτα, της γονιμότητας και προστάτιδας του γάμου.

Όταν ο γιος της Baldr ονειρεύτηκε τον επικείμενο θάνατό του, τότε η Frigg απέσπασε έναν όρκο από όλες τις δημιουργίες της στη φύση, να προσέχουν τον γιό της και να τον προφυλάξουν από το κακό.

Όμως η Frigg παρέλειψε να ζητήσει υπόσχεση από το νεαρό φυτό γκι, με αποτέλεσμα ο Baldr να σκοτωθεί από βέλος του εχθρού, φτιαγμένο από γκι.

Η καλή θεά λοιπόν για να ανακουφιστεί από τη θλίψη της, ανακήρυξε το γκι ως το σύμβολο της αγάπης, ώστε να μην προκαλέσει περισσότερο κακό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.