ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δεν φαντάζεστε πως έκαναν τα οπτικά εφέ στο βουβό κινηματογράφο!

Δεν φαντάζεστε πως έκαναν τα οπτικά εφέ στο βουβό κινηματογράφο!

Ο χρήστης του Reddit Auir2blaze έδειξε τον τρόπο που γινόντουσαν τα ειδικά εφέ στις ταινίες του βωβού κινηματογράφου.

Ο Harold Lloyd κρέμεται από ένα ρολόι στο Safety Last! (1923)

Όταν γυρίστηκε το Safety Last! (Μωρέ, Κουράγιο!, ο ελληνικός τίτλος), δεν ήταν εφικτό να εισάγουν ψεύτικο φόντο χρησιμοποιώντας πράσινη οθόνη, έτσι χρησιμοποίησαν ένα τέχνασμα της προοπτικής. Το σκηνικό στήθηκε στο κατάλληλο ύψος για το ανέβασμα του Lloyd, αλλά στην οροφή ενός κτιρίου στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Όταν ο Lloyd ανέβηκε ψηλότερα, το σκηνικό στήθηκε σε πιο ψηλά κτίρια.

Ο Douglas Fairbanks κατεβαίνει ένα πανί στο The Black Pirate (1926)

Η μέθοδος για να επιτευχθή αυτή η σκηνή -που έχει αντιγραφεί πολλές φορές- ήταν μια ιδέα του αδερφού του Fairbanks, Robert, που ήταν μηχανικός. Η κάμερα και το πανί τοποθετήθηκαν στην ίδια γωνία. Το μαχαίρι του Fairbanks συνδέθηκε με μια κρυμμένη τροχαλία και ένα αντίβαρο. Έλικες αεροπλάνου χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν τα πανιά να φυσούν.

Τα μάτια της Colleen Moore στο Ella Cinders (1926)

Τα δύο μισά του προσώπου της κινηματογραφήθηκαν ξεχωριστά. Ένα κομμάτι γυαλιού, που ήταν το μισό βαμμένο μαύρο, τοποθετήθηκε μπροστά από την κάμερα, έτσι ώστε να καταγράφει μόνο η μία πλευρά του φιλμ. Το φιλμ τυλίχτηκες ξανά και άλλαξαν θέση στο γυαλί ώστε να κρύβει την άλλη πλευρά. Το κλειδί ήταν να αποφευχθεί η μετατόπιση είτε της κάμερας ή του προσώπου της Moore καθώς γύριζαν.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν κάνει σκέιτ σε ένα κατάστημα στο Modern Times (1936)

Ένα καλό παράδειγμα της τεχνικής του να ζωγραφίζουν σε γυαλί ματ. Μέρος του παρασκηνίου ήταν ζωγραφισμένο σε ένα κομμάτι γυαλί, το οποίο τοποθετούνταν μπροστά από την κάμερα.

Ο Μπάστερ Κίτον περνάει από μια σπασμένη γέφυρα στο Sherlock Jr. (1924)

Ακόμη ένα ζωγραφισμένο γυαλί. Το κάτω μέρος του πλάνου ήταν μαύρο, ευθυγραμμισμένο με το πάνω μέρος της γέφυρας και ο Κίτον κινηματογραφήθηκε ενώ η γέφυρα ήταν άθικτη. Τα φορτηγά κινηματογραφήθηκαν ξεχωριστά με τμήμα της γέφυρας να έχει αφαιρεθεί. Αλλά επειδή μιλάμε για τον Κίτον, η τελευταία σκηνή δεν είναι τρικ, ο Κίτον όντως το έκανε αυτό.

Περισσότερα εφέ εδώ, ενώ ακόμα περισσότερα gif για τον βωβό κινηματογράφο εδώ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.