ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εισήγηση ESM για χρέος και έλλειμμα: Δύσκολοι στόχοι – Δυσβάσταχτο φορτίο για την Ελληνική οικονομία

Εισήγηση ESM για χρέος και έλλειμμα: Δύσκολοι στόχοι – Δυσβάσταχτο φορτίο για την Ελληνική οικονομία

Πλεονάσματα 3% για τα επόμενα 30 φέρεται να εισηγείται ο ESM, την ώρα που η Ελλάδα παραμένει η απόλυτη πρωταθλήτρια στο χρέος, το οποίο βρίσκεται στο 206,30% του ΑΕΠ της

Τεράστια πλεονάσματα, τα οποία πολύ δύσκολα θα «σηκώσει» η ελληνική οικονομία, φαίνεται να φέρνει η πρώτη επίσημη εισήγηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο το καταρτίζει η Κομισιόν, ύστερα από διαβούλευση με κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά, ενώ τις προτάσεις τους καταθέτουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με 40σέλιδο κείμενό του.

Ο ESM εισηγείται το ανώτατο όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος να παραμείνει στο 3% του ΑΕΠ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά να αλλάξει το όριο για το χρέος από το 60% στο 100% του ΑΕΠ. Με ένα χρέος στα 354 δισ. ευρώ, που βρίσκεται πάνω από το 200% του ΑΕΠ, και τις εκτιμήσεις για το φετινό έλλειμμα πάνω από το 10%, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας θα μοιάζει εφιάλτης για την Αθήνα.

Αν και η εισήγηση του ESM είναι πολύ πιο «ελαστική» για την Ελλάδα σε σχέση με τον ισχύον πλαίσιο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια, αφού κάθε έτος θα πρέπει να εξοικονομούνται τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που αναμένεται να θέσει η Κομισιόν. Εξετάζονται τρία βασικά σενάρια:

Χρέος έως 60%: Με βάση το πρώτο, για να μειωθεί το χρέος στο όριο του 60% του ΑΕΠ (το οποίο ισχύει και σήμερα), η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει για τα επόμενα 20 χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6,5% του ΑΕΠ ετησίως ή πλεονάσματα 4,5% για 30 συνεχή έτη.

Χρέος έως 80%: Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι η χώρα μας θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 5,5% ετησίως για 20 χρόνια ή 4,5% του ΑΕΠ για τα 30 επόμενα χρόνια.

Χρέος έως 100%: Με βάση το τρίτο και πλέον αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα, για να μειωθεί το χρέος της χώρας στο μισό θα πρέπει η ελληνική οικονομία να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια ή 3% του ΑΕΠ τις επόμενες τρεις δεκαετίες (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ 1).

Η εισήγηση του ESM έχει λάβει υπόψη της τον μέσο όρο των χρεών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το β’ τρίμηνο του 2021, ο μέσος όρος χρέους στους «27» της Ε.Ε., ανέρχεται σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ. Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των κρατών-μελών, οι 7 χώρες που διαθέτουν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ είναι οι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Γαλλία και Βέλγιο, δηλαδή σχεδόν όλος ο ευρωπαϊκός Νότος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το «καμπανάκι» χτυπά κυρίως για τη χώρα μας, την Ιταλία και την Πορτογαλία, που το ποσοστό του χρέους τους ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται πολύ πάνω από το 100%. Με αρνητική πρωταθλήτρια τη χώρα μας, έπονται η Ιταλία με χρέος 155,6% και η Πορτογαλία με 135,2%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.