ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Σύγκλιση εκτιμήσεων έδειξε η συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικα

Σύγκλιση εκτιμήσεων έδειξε η συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικα

Περίπου τέσσερις ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της Τρόικα. Μετά το πέρας της σύσκεψης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου τόνισε πως υπήρξαν δύο σημαντικά σημεία σύγκλισης με τους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Το πρώτο ότι κυβέρνηση και Τρόικα είναι κοντά στο μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή υπάρχει σύγκλιση στις προβλέψεις για πολύ μικρότερη ύφεση στην οικονομία της χώρας.

Το δεύτερο είναι πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε κοινή εκτίμηση για μικρό βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα στο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση ήταν μεν εφ’ όλης της ύλης, ωστόσο επικεντρώθηκε κυρίως στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν συζητήθηκαν καθόλου θέματα διαθεσιμότητας, αλλά ούτε και το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών.

Η Τρόικα, πάντως, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ η εξόφληση των οποίων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση από τις πολλές που αναμένεται να ακολουθήσουν σε μια μαραθώνια διαπραγματευση στο πλαίσιο της αξιολόγησης η οποία θα τελειώσει το Νοέμβριο και τα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις:

Η πρώτη θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου, οπότε ο Γιάννης Στουρνάρας θα αναχωρήσει για τη κοινή Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια για το EUROGROUP στις 14 Οκτωβρίου.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, μετά από την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Οικονομικών κι αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Η τρίτη φάση αφορά στη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη κάλυψη του χρηματοδοτικού «κενού», αποφάσεις που θα οδηγήσουν την επόμενη Άνοιξη και στα μέτρα για τη περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Στρατηγικός στόχος της ελληνικής πλευράς, και στις τρεις φάσεις, παραμένει το ότι δεν υπάρχει περιθώριο λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ειδικά από τη στιγμή που είναι πολύ κοντά η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος κιόλας, όπως επίσης ότι η όποια περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος δεν απαιτεί νέα μέτρα ήτοι νέο Μνημόνιο, αφού η επίμαχη χρονική περίοδος 2014- 2015, καλύπτεται από το τρέχον πρόγραμμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.