ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Τι να προσέξετε στο πασχαλινό τραπέζι αν αντιμετωπίζετε καρδιακά προβλήματα

Η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής, 2-3 ημέρες αργότερα

Τι να προσέξετε στο πασχαλινό τραπέζι αν αντιμετωπίζετε καρδιακά προβλήματα

Οι καρδιοπαθείς ασθενείς αντιμετωπίζουν αρκετούς κινδύνους για την υγεία από το πασχαλινό τραπέζι και τις διατροφικές υπερβολές που συνηθίζουμε να κάνουμε.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς αυτοί είναι ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής, 2-3 ημέρες αργότερα. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό εάν εκδηλώσουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια, συνιστά ο καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά επίσης μπορεί να τους απειλήσουν. Η υψηλή κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση της κακής (LDL) χοληστερόλης. Αυτή μπορεί να σχηματίσει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, που εμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Προστασία από τα λιπαρά

Το αρνί είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Γι’ αυτό τον τον λόγο φροντίστε να αφαιρέσετε την πέτσα ή αν είναι δυνατόν προτιμήστε κατσίκι για το πασχαλινό γεύμα σας. Να το συνοδεύσετε επίσης με άφθονα πράσινα λαχανικά τα οποία:

  • Έχουν αντιοξειδωτική δράση
  • Προκαλούν κορεσμό της πείνας
  • Εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων

Η μεγάλη συσσώρευση λίπους είναι ακόμη πιο επικίνδυνη κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα.

Για την αποφυγή λιπαρών πιάτων μπορείτε λίγη ώρα πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι, να φάτε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το αίσθημα της πείνας.

Μπορείτε επίσης να αρχίσετε το γεύμα σας με μια πλούσια πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά.

Η διατήρηση του σωστού βάρους είναι πολύ σημαντική για τους καρδιοπαθείς. Η παχυσαρκία και το κοιλιακό λίπος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Είναι πολύ βασικό να διατηρούν μια σωστή ισορροπημένη διατροφή με υπολογισμένες θερμίδες και να δίνουν έμφαση στην πηγή των θερμίδων. Έτσι, τα φαγητά που καταναλώνουν θα τους προσφέρουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και όχι λίπος, χοληστερίνη κ.λπ.

Τι να προσέξετε στο πασχαλινό τραπέζι

Ο Γ.Κοχιαδάκης παρέχει συνοπτικά τις εξής συμβουλές στους καρδιοπαθείς για την ημέρα της Λαμπρής:

  • Να αποφύγετε το τσιμπολόγημα πάνω από το αρνί. Αν θέλετε να φάτε, καθίστε στο τραπέζι. Απολαύστε το γεύμα σας μασώντας αργά, για να διευκολύνετε την πέψη και να χορτάσετε πιο γρήγορα.
  • Το πιάτο που θα σας χορτάσει χωρίς να σας φορτώσει με πολλές θερμίδες είναι ψητό κρέας (αρνί ή κατσίκι, χωρίς πέτσα και ορατό λίπος), χωρίς πολλές πατάτες, ζυμαρικά και ψωμί.
  • Συνοδεύστε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν πολλές θερμίδες. Αρκεί να είναι απλές, χωρίς ανθυγιεινές και επεξεργασμένες σάλτσες.
  • Προσθέστε στη σαλάτα και στο φαγητό σας παρθένο ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και σε φαινόλες που είναι ευεργετικές για την καρδιακή λειτουργία.
  • Αποφύγετε το άσπρο ψωμί. Προσφέρει επιπλέον θερμίδες, χωρίς όφελος. Προτιμήστε μέτρια κατανάλωση αρτοσκευασμάτων ολικής αλέσεως ή σικάλεως ή παξιμάδια χαρουπιού.
  • Να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση των γιορτινών γλυκών. Τσουρέκια, σκαλιτσούνια κ.λπ. είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.
  • Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα άλλα πασχαλινά εδέσματα, είναι συνήθως υπεραλατισμένα. Να απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι. Να ενισχύσετε την γεύση του φαγητού με μπαχαρικά και βότανα (π.χ. φρέσκια ρίγανη, θυμάρι). Μην συνοδεύετε με επεξεργασμένα τρόφιμα όπως έτοιμες σάλτσες που υπερτερούν σε αλάτι.

Τι να πιείτε

Οι καρδιοπαθείς ασθενείς πρέπει να προσέχουν και τα ποτά που πίνουν. Ο κ. Κοχιαδάκης συνιστά τα εξής:

  • Προσέξτε τι πίνετε. Μην αναμιγνύετε διαφορετικά ποτά, όπως τσίπουρο, ρακί, κρασί και μπύρα. Δύο ποτά για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες είναι η συνιστώμενη πρόσληψη σε ημερήσια βάση. Προτιμήστε το κόκκινό κρασί που έχει αντιοξειδωτική δράση.
  • Να πίνετε άφθονο νερό και μη αλκοολούχα ποτά χωρίς θερμίδες. Έτσι θα νιώθετε αίσθημα πληρότητας στο στομάχι σας, χωρίς να επιβαρύνεται ο οργανισμό σας με ανούσια συστατικά με βλαβερές συνέπειες όπως ζάχαρη και συντηρητικά. Άλλωστε πίνοντας νερό και διατηρώντας σωστή ενυδάτωση, προστατεύετε την καρδιά σας.

Συνοπτικά, οι καρδιοπαθείς ασθενείς μπορούν να δοκιμάσουν με μέτρο από όλα, αλλά κατά προτίμηση πρέπει να φάνε υγιεινά. «Επιλέξτε άπαχο κρέας, σαλάτα με ελαιόλαδο και αποφύγετε τα γλυκά. Να τρώτε με υπομονή και να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να χορτάσει», συνιστά ο καθηγητής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μην προτιμήσετε αλκοολούχα ποτά αλλά νερό. Και μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακ, που μπορεί να είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ώστε να αποφεύγονται περιστατικά υπερφαγίας. Διατηρήστε το βάρος σας με σωστές διατροφικές επιλογές που δεν στερούνται γεύσης και μην ξεχνάτε την άσκηση έστω κι αν είναι χορός γύρω από το πασχαλινό τραπέζι», καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.