ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Στα… «τυφλά» οι αμειβόμενοι με αποδείξεις δαπανών- Ασαφές το φορολογικό πλαίσιο

Στα… «τυφλά» οι αμειβόμενοι με αποδείξεις δαπανών- Ασαφές το φορολογικό πλαίσιο

Αβεβαιότητας συνέχεια για χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους ή και άνεργους που έλαβαν από το 2015 αμοιβή με απόδειξη δαπανών (τίτλο κτήσης), μιας και δεν ενυπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο, όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβληθούν για τα εισοδήματα που ελήφθησαν.

Όπως γράφει η Καθημερινή, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει να καταβάλλεται εισφορά αντίστοιχη με εκείνη που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι, τιμολόγιο ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, στελέχη του υπουργείου άφησαν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών, δεν θα αποσταλούν ειδοποιητήρια και δεν θα υποβληθούν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις από όσους αμείβονται με τίτλους κτήσης.

Τα παραπάνω αφήνουν παράθυρο για την εξαίρεσή τους από ένα σημαντικό βάρος καταβολής εισφορών τουλάχιστον 26,95%, αλλά και συνθήκες υποκατάστασης της αμοιβής με μπλοκάκι από την αμοιβή με τίτλους κτήσης, ώστε να υπάρχει σημαντική ασφαλιστική ελάφρυνση.

Το πρόβλημα είναι στο τι θα ισχύσει για ανέργους ή συνταξιούχους που δεν έχουν άλλη επαγγελματική δραστηριότητα πέραν της περιστασιακής με την οποία απέκτησαν άπαξ εισόδημα μέσω τίτλου κτήσης.

Άγνωστο επίσης παραμένει και το πώς θα αντιμετωπιστεί ασφαλιστικά αλλά και πότε θα καταβάλλονται εισφορές για το εισόδημα αυτό. Εξάλλου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ειδικός κωδικός που να δηλώνονται τα συγκεκριμένα εισοδήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τον λόγο αυτό, φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούν από το υπουργείο άμεση τροποποίηση του νόμου ώστε να καταστεί σαφές αν συμπεριλαμβάνονται ή εξαιρούνται οι τίτλοι κτήσης από τις ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, έχουν γίνει εισηγήσεις ώστε το θέμα της περιστασιακής απασχόλησης να λυθεί με το εργόσημο, ώστε να περιοριστούν οι τίτλοι κτήσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.