
Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο σταδιακής επαναλειτουργίας καταστημάτων και εστιατορίων μέσα σε ένα χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων για να ξαναζωντανέψει μια οικονομία που σταμάτησε να λειτουργεί εξαιτίας του lockdown που επιβλήθηκε λόγω του νέου κορονοϊού.
Τα μικρά μαγαζιά θα ξανανοίξουν στις 20 Απριλίου, τα μεγαλύτερα καταστήματα στις 11 Μαΐου και εστιατόρια και εμπορικά κέντρα στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτετς δήλωσε ότι το σχέδιο θα εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων υγιεινής και θα υπόκειται σε αξιολογήσεις της εξάπλωσης της Covid-19.
Το κράτος με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια, ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο και επέβαλε μερικούς από τους αυστηρότερους περιορισμούς στη δημόσια ζωή για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού, όταν ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων ήταν ακόμη κάτω από 200.
Μέχρι σήμερα, η χώρα έχει ανακοινώσει 6.101 κρούσματα, εκ των οποίων 161 θανάτους. Τα περιοριστικά μέτρα μείωσαν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε λιγότερα από 300 ημερησίως τις τελευταίες 10 ημέρες και ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία είναι κάτω από τη μέγιστη δυναμικότητα του συστήματος υγείας.
Το σχέδιο προβλέπει μερική επανέναρξη των σχολείων, κυρίως για εξετάσεις. Η κανονική εκπαίδευση δεν θα ξαναξεκινήσει πριν από το νέο ακαδημαϊκό έτος του Σεπτεμβρίου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.