Φορολογική δήλωση: Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τεκμήρια, e-αποδείξεις & ανείσπρακτα ενοίκια

Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Φορολογική δήλωση: Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τεκμήρια, e-αποδείξεις & ανείσπρακτα ενοίκια

Αντίστροφα πλέον μετρά προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις σε μία σειρά από θέματα που είναι ανοικτά.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, θα κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα ανείσπρακτα ενοίκια. Μετά θα ακολουθήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων με τις οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Το ξεκίνημα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ δεδομένο είναι ότι η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, όπως άλλωστε και πέρυσι.

Φορολογούμενοι και λογιστές θα έχουν και φέτος περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία. Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου που ορίζει ο νόμος θα παραταθεί έως το τέλος Ιουλίου.

​​​​​​​Ωστόσο η πλατφόρμα δεν θα κλείσει. Θα παραμείνει ανοιχτή και τον Αύγουστο και οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν θα θεωρούνται εμπρόθεσμες.

Φόρος σε 8 δόσεις

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Ιούλιο θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου 2022.

​​​​​​​Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους τον Αύγουστο θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν διπλή δόση, τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου και στη συνέχεια θα καταβάλουν τις υπόλοιπες έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.

Και εφέτος θα ισχύσει η έκπτωση φόρου σε περίπτωση που υπάρξει εφάπαξ πληρωμή φόρου. Πέρυσι η έκπτωση ήταν 2%, ενώ για εφέτος εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι λίγο μεγαλύτερη και δεν αποκλείεται να φτάσει και το 5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά την απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος που αποφασίστηκε να έχουν και φέτος οι αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και οι αλιείς το οικονομικό επιτελείο καλείται εντός των ημερών να λάβει αποφάσεις για:

  • Τεκμήρια: Δρομολογείται η έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου. Οι αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια και να μην πληρώσουν άδικο φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα.
  • e – αποδείξεις: Το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.
  • Ανείσπρακτα ενοίκια: Προωθείται ειδική ρύθμιση για να αποφύγουν την πληρωμή φόρου με συντελεστή έως 45% οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.