«Δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που δεν επαρκούν, αλλά τα χρήματα», λέει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης

Την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα καταστήματα της Κυριακής σχολιάζει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Όπως είπε ο Παντελής Φιλιππίδης η αγορά δεν άνοιξε γιατί «δεν είχε λόγο να ανοίξει».

«Όλη την εβδομάδα προσπαθούσαμε να φτάσουμε τον τζίρο σε αξιοπρεπή επίπεδα και δεν τα καταφέραμε. Όταν υπάρχει αυτό το φαινόμενο, δεν ανοίγεις την Κυριακή, δυστυχώς αυξάνεις μόνο τα έξοδα», είπε ο κ. Φιλιππίδης. «Ήμασταν πάρα πολύ καιρό κλειστά και παλεύαμε να ανοίξουμε, αλλά το να ανοίγουμε δεν σημαίνει ότι δουλεύουμε κιόλας. Πρέπει και ο καταναλωτής να συνδράμει. Και οι καταναλωτές λόγω καιρού και εποχής ήταν όλοι στις παραλίες. Για ποιο λόγο να ανοίξουμε; Για να λέμε ότι είμαστε ανοιχτά;» αναρωτήθηκε.

«Καλό είναι να μην αφανίσουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε φαινόμενα αύξησης τιμών, αλλά μείωσης. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί, αν πεθάνει ο ανταγωνισμός δυστυχώς θα έχουμε τεράστια προβλήματα», προειδοποίησε ο κ. Φιλιππίδης.

Την Κυριακή λειτούργησε μόλις 15% των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης και αυτό κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αποδεικνύοντας ότι στην Θεσσαλονίκη «δεν καταλαβαίνουν» από υπουργικές αποφάσεις που ενισχύουν τα πολυκαταστήματα εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

«Κρυμμένη» μέσα στο ΦΕΚ 1944/13-5-2021 που περιγράφει τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 την εβδομάδα ως 24-5-2021 ήταν και ρύθμιση που έδινε την δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου και την Κυριακή 23 Μαΐου, «κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης». Ωστόσο οι έμποροι την αγνόησαν μαζικά, ακολουθώντας και την σαφή πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να μην ανοίξουν την Κυριακή 23 Μαΐου 2021.

Ταυτόχρονα, καυτηριάζουν την για μία ακόμη φορά «επιτελική» τακτική του Μαξίμου, τονίζοντας ότι «για αυτή την απόφαση δεν λάβαμε ποτέ ενημέρωση και δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνη γνώμη από τους εκπροσώπους του εμπορίου στη χώρα μας».

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχουν δώσει επανειλημμένα ηχηρά μηνύματα στο παρελθόν ότι δεν επιθυμούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας», τονίζει ο εμπορικός σύλλογος, υπογραμμίζοντας ότι «η Κυριακή είναι η μέρα που μπορούμε να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές μας, να ξεκουραστούμε ή να απολαύσουμε τις χαρές που προσφέρει η χώρα μας».

«Δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που δεν επαρκούν, αλλά τα χρήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!