«Μεγάλη η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο»

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλη πιθανότητα ύφεσης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να αυστηροποιήσουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Christian Sewing.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας κινήθηκαν όλες επιθετικά για να περιορίσουν τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, αν και σε διάφορους βαθμούς.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ του 8,1% τον Μάιο και η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.

Αν συμμετείχατε εσείς στις εκλογές ποιο τίτλο κόμματος θα επιλέγατε για να εκφράσει τις πολιτικές σας θέσεις;

  • «Ελληνική Συμμαχία» (7%, 764 Votes)
  • «Γαλάζια Πατρίδα» (9%, 949 Votes)
  • «Συμμαχία για την Ελλάδα» (7%, 747 Votes)
  • «Ελεύθερη Ελλάδα» (34%, 3,644 Votes)
  • «Ενωμένοι Έλληνες» (42%, 4,533 Votes)
  • «Γαλάζιοι» (2%, 214 Votes)

Σύνολο ψήφων: 10,851

Loading ... Loading ...

Την ίδια ώρα, η εγγύτητα της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία και η εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας καθιστούν την ήπειρο μοναδικά ευάλωτη στη σύγκρουση και σε μια πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

«Ένα πράγμα είναι σαφές: εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η πιθανότητα ύφεσης να έρθει νωρίτερα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε ο Sewing σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC.

Πόλεμος και πληθωρισμός ο δύσκολος συνδυασμός

«Θα έλεγα ότι συνολικά, έχουμε μια τέτοια προκλητική κατάσταση που η πιθανότητα ύφεσης και στη Γερμανία, ή στην Ευρώπη το 2023 ή το επόμενο έτος, είναι υψηλότερη από ό,τι την είχαμε δει σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα χρόνια, και ότι δεν είναι μόνο ο αντίκτυπος αυτού του φρικτού πολέμου, αλλά κοιτάξτε τον πληθωρισμό, δείτε τι σημαίνει αυτό για τη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Sewing.

Μαζί με τον πληθωρισμό που προήλθε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχετικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επίσης παρεμποδιστεί από την επιστροφή των μέτρων ελέγχου του Covid-19, κυρίως στην Κίνα.

«Αυτή είναι μια τόσο δύσκολη κατάσταση που έχουμε τρεις, τέσσερις παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την οικονομία.
Και όλα αυτά συνδυάζονται ταυτόχρονα, αυξάνοντας την πίεση στην οικονομία, και ως εκ τούτου η πιθανότητα να έρθει μια ύφεση στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, είναι αρκετά υψηλή», είπε ο Sewing.

Ο πληθωρισμός «με ανησυχεί πραγματικά περισσότερο»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεδομένης αυτής της συρροής προκλήσεων, ο Sewing είπε ότι είναι όλο και πιο απρόθυμος να βασιστεί στα παραδοσιακά μοντέλα καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει μια «τέλεια καταιγίδα» «τριών ή τεσσάρων πραγματικών μοχλών που μπορεί να προκαλέσει, στο τέλος της ημέρας, ύφεση».
Ωστόσο, ο Sewing είπε ότι ο πληθωρισμός ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία.
«Θα έλεγα ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι που πραγματικά με ανησυχεί περισσότερο και επομένως πιστεύω ότι το σήμα που πήραμε από τις κεντρικές τράπεζες, είτε είναι η Fed αλλά τώρα και η ΕΚΤ, είναι το σωστό μήνυμα», είπε.
«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό γιατί στο τέλος της ημέρας, ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο δηλητήριο για την οικονομία», κατέληξε ο Sewing.

TAGS: