ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο ενώ η ρωσική Δούμα συζητά πρόταση αναγνώρισης του Ντονιέτσκ!

Σε ισοπέδωση οδηγεί τα νοικοκυριά η ουκρανική κρίση

Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο ενώ η ρωσική Δούμα συζητά πρόταση αναγνώρισης του Ντονιέτσκ!

Η ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, απειλεί να οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση της ενεργειακής κρίσης η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει στην φτώχεια τα νοικοκυριά και την καθίζηση την ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία.

Αναλυτές θεωρούν ότι τυχόν ρωσική εισβολή, θα μπορούσε να «εκτοξεύσει», τουλάχιστον προσωρινά, την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, δεδομένου του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Μόσχα.

Τα συμβόλαια του αργού τύπου Brent εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό επτά ετών το πρωί της Δευτέρας, φτάνοντας να διαπραγματεύονται στα 94,33 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα άγγιξαν και τα 96,16 δολάρια. Τα αμερικανικό αργό τύπου WTI διαμορφώθηκε στα 93,20 δολάρια το βαρέλι.

Μιλώντας στο 5ο Egypt Petroleum Show (EGYPS), μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις σε περιφερειακό επίπεδο για ζητήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι υπουργοί Ενέργειας και Πετρελαίου που εκπροσωπούν την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ρωτήθηκαν αν αναμένουν οι τιμές του πετρελαίου να εκτοξευθούν σε τριψήφιο νούμερο.

«Για μένα, επειδή είμαι επαγγελματίας, μπορώ να το δω να συμβαίνει, αλλά δεν θέλω να συμβεί. Σίγουρα, όμως είναι καθ’ οδόν», είπε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Ταρέκ Αλ-Μάλα.

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου συμφώνησε, σύμφωνα με το CNBC, ότι είναι «μια πολύ τρομακτική ιδέα» να φανταστεί κανείς ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σημείωσε ωστόσο ότι «είναι στην πραγματικότητα αρκετά απτό» ενδεχόμενο, πρόσθεσε.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μείνουμε στους στόχους μας όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, αλλά θα πρόσθετα επίσης ότι το φυσικό αέριο έχει μια θέση σε αυτή την τροχιά ως καύσιμο-γέφυρα» πρόσθεσε η κ. Πηλείδου.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ είπε: «Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση, αλλά νομίζω ότι αν δεν θέλουμε να είμαστε στα 100 δολάρια για το πετρέλαιο τότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια ποικιλία πηγών ενέργειας».

Έχει «plan B» ο ΟΠΕΚ;

«Με ξέρετε, δεν πρόκειται να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχάιλ αλ-Μαζρουέι όταν ρωτήθηκε εάν οι τιμές του πετρελαίου θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στην αγορά είναι μια γεωπολιτική ένταση και αυτό είναι που οδηγεί πρωτίστως τις τιμές» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο ΟΠΕΚ είχε σχέδιο σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αλ-Μαζρουέι απάντησε: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κλιμακώσουμε περισσότερο από αυτό. Αυτό που ακούμε είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση εισβολής και αυτό, νομίζω, είναι παρήγορο».

«Θα ήμουν στο στρατόπεδο όσων δεν το βλέπουν αυτό να συμβαίνει», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει να επικρατήσει η διπλωματία.

Τα ενεργειακά σενάρια εξετάστηκαν στο Μαξίμου

Όλα τα σενάρια για τις επιπτώσεις μιας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας συζητήθηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία στενών συνεργατών του και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας. Συμπερασματικά, κρίθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.

Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία.

Εν τω μεταξύ ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώριση δύο φιλορωσικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες είναι η Ρωσία, απόφαση που αναμένεται να δυναμιτίσει την ένταση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, βουλευτές του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν «Ενιαία Ρωσία» κατέθεσαν σχέδιο απόφασης ζητώντας την θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα ψηφίσματα για την αναγνώριση του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητων περιοχών, σύμφωνα με την βάση δεδομένων του ρωσικού κοινοβουλίου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Δούμα πρόκειται να συζητήσει την πρόταση εντός της ημέρας. Η τελική απόφαση θα σταλεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η επίσημη αναγνώριση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που τελούν από το 2014 υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών θα ενισχύσει περαιτέρω την ένταση γύρω από την Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.