Οι Βρετανοί «έκοψαν» το κρέας λόγω της ακρίβειας – Κατά 14% μειώθηκε η κατανάλωσή του

Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στη Γαλλία όπου το κόκκινο κρέας αντικαθίσταται από το κοτόπουλο και το χοιρινό

Οι Βρετανοί «έκοψαν» το κρέας λόγω της ακρίβειας – Κατά 14% μειώθηκε η κατανάλωσή του

Οι Βρετανοί «έκοψαν» το κρέας λόγω της ακρίβειας, καθώς έρευνα, κατέγραψε μείωση κατά 14% στην κατανάλωση, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ’70.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κάθε Βρετανός κατανάλωσε κατά μέσο όρο 854 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για το 2021 ήταν 976 γραμμάρια και 949 γραμμάρια τη σεζόν 2019-2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η ακρίβεια, οι επιπτώσεις από την πανδημία και η αλλαγή στον τρόπο διατροφής, είναι οι αιτίες. Η πτώση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος φτάνει το 26%, ενώ η αντίστοιχη στο λευκό κρέας σημειώνεται στο 11% την τελευταία δεκαετία.

Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στη Γαλλία όπου το κόκκινο κρέας εγκαταλείπεται σταδιακά και αντικαθίσταται από το κοτόπουλο και το χοιρινό.

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (+11,2% το προηγούμενο έτος και +19,9% σε δύο χρόνια) είναι αυτές που προκαλούν τη μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Μείωση σημειώθηκε στη Βρετανία και στην αγορά έτοιμων γευμάτων κρέατος (μπέργκερ, κεμπάπ κ.α.) την περίοδο 2021-22, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ’80.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση κρέατος από έτοιμα γεύματα που αγοράσθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο μειώθηκαν στα 27 γραμμάρια το άτομο κάθε εβδομάδα, λιγότερο από το μισό που είχε σημειωθεί το 2012.

Στην έρευνα σημειώνεται ότι τα δεδομένα είναι σε άμεση συνάρτηση με την πανδημία, ενώ μέρος της διεξήχθη και στην πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης του κόστους ζωής που ακολούθησε.

Μείωση σημειώθηκε και στην κατανάλωση ψαρικών με τη μέση ποσότητα να υποχωρεί στα 135 γραμμάρια το άτομο την εβδομάδα, ενώ πριν την πανδημία η κατανάλωση ήταν στα 148 γραμμάρια.

Γενικά η κατανάλωση τροφίμων επανήλθε στα επίπεδα προ πανδημίας, μειωμένα σε σχέση με πέρυσι όπου υπήρχε σαφής τάση αγοράς έτοιμων τροφίμων για το σπίτι και μείωση εξόδων που δαπανώνται στην εστίαση. Επιπλέον, σημειώνεται στροφή των καταναλωτών προς το φθηνότερο κρέας και είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος Βρετανός κατανάλωσε 13 γραμμάρια μοσχαρίσιας μπριζόλας την εβδομάδα το 2021-22, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα την προηγούμενη χρονιά 21 γραμμάρια.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας σημειώνει ότι η τιμή της μοσχαρίσιας μπριζόλας αυξήθηκε κατά 10% πέρυσι, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στο κοτόπουλο ήταν 9%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.