ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

«Έκρηξη» στις μισθώσεις τύπου Airbnb: Ξεκινούν έρευνες για φορολογούμενους που «κρύβουν» από την Εφορία εισοδήματα

Το πρόστιμο των 5.000 ευρώ

«Έκρηξη» στις μισθώσεις τύπου Airbnb: Ξεκινούν έρευνες για φορολογούμενους που «κρύβουν» από την Εφορία εισοδήματα

Η «έκρηξη» που σημειώθηκε το 2022 στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων εκτόξευσε στα ύψη και τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι που ενοικίασαν τα σπίτια τους μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Τα στοιχεία από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο Μητρώο της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, όταν το 2017 είχαν δηλωθεί μόλις 70 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb άγγιξαν τα 530 εκατ. ευρώ.

Τα εισοδήματα αυτά, θα πρέπει τώρα να εμφανιστούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις για να φορολογηθούν με συντελεστές έως 45% ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ δρομολογεί μπαράζ διασταυρώσεων και ελέγχων για να εντοπίσει φορολογούμενους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών κρύβοντας από την Εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν.

Σε πρώτη φάση, η ΑΑΔΕ βάζει στο «μάτι» ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Όσοι δεν συμμορφωθούν και δεν σπεύσουν να δηλώσουν στις πλατφόρμες τον Αριθμό Μητρώου του Ακινήτου ή δεν διορθώσουν λάθη και παραλείψεις εκτός από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που θα πληρώσουν θα δουν το ακίνητό τους να «κατεβαίνει» από τις πλατφόρμες.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που θα έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που έχουν στείλει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τις οποίες έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας, με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι.

Διασταυρώσεις

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μετά από διασταυρώσεις που έχουν πραγματοποιήσει διαπίστωσαν ότι πολλά ακίνητα αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις παρά τις συνεχείς οχλήσεις δεν είχε αναγραφεί ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου από το 2018, χρονιά που έγινε υποχρεωτική η δήλωση ΑΜΑ.

Το πρόστιμο των 5.000 ευρώ

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το πρόστιμο των 5.000 ευρώ επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:

– Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Εάν διαπιστωθεί διάπραξη της ίδιας παράβασης για δεύτερη φορά εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.