ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Έρχονται» αλλαγές για τις οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο – Τι πρέπει να ξέρετε

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τη βελτίωσή του

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Έρχονται» αλλαγές για τις οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο – Τι πρέπει να ξέρετε

Σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία περιλαμβάνει αλλαγές με στόχο να ανακουφίσει περισσότερους δανειολήπτες.

«Βοηθάμε τους πολίτες να ρυθμίσουν συνολικά το ιδιωτικό τους χρέος, γιατί παλιά ένας ρύθμιζε τράπεζα και άφηνε την εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο. Λέμε στους πολίτες ρυθμίστε καλύτερα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

Τι αλλάζει:

Αιτιολόγηση απόρριψης: Τράπεζες και servicers θα πρέπει να αιτιολογούν για ποιον λόγο απέρριψαν το σχήμα δόσεων που βγάζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Ρύθμιση ακόμα και σε έναν πιστωτή: Όποιος, για παράδειγμα, έχει «κόκκινο» δάνειο σε κάποια τράπεζα, αλλά δεν έχει οφειλές είτε στο Δημόσιο είτε στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορεί να ενταχθεί πλέον στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν άλλαξε το όριο, η οφειλή θα πρέπει να είναι πάνω από 10.000 ευρώ.

Τέλος η ποινή πρόωρης προεξόφλησης: Αν ο δανειολήπτης έχει τα χρήματα να ξεπληρώσει το υπόλοιπο των οφειλών του, δεν θα πληρώνει από εδώ και πέρα την ποινή.

Μείωση επιτοκίων από 5% σε 3%.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ σε 240 δόσεις και για τράπεζες ή servicers σε 420 δόσεις. Για τους πολύ ευάλωτους μπορεί να γίνει κούρεμα ως 80% για τα χρέη στο Δημόσιο και ως 90% για τις τράπεζες.

Ποιους αφορούν οι νέες ρυθμίσεις

Διευκρινίσεις για το πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων προς τους οφειλέτες και αποσαφηνίσεις για την λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος.

Το πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων αφορά στους οφειλέτες που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Σε αυτούς που είχαν ενταχθεί, είτε στις 72 άτοκες δόσεις, είτε στις 120 έντοκες, αλλά δεν εξυπηρέτησαν το δάνειό τους, δεν ήταν συνεπείς και έχασαν την ρύθμιση.
  • Σε αυτούς που έχουν χρέη που δεν βρίσκονται σε ρύθμιση.

Εφόσον πληρωθούν δύο από τις εκκρεμείς δόσεις, το ποσό που υπολείπεται μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης, ενώ οι νέες ή οι αρρύθμιστες οφειλές πρέπει να ενταχθούν κι αυτές στην πάγια ρύθμιση.

Η ρύθμιση αφορά και χρέη προς το Δημόσιο και προς τον ΕΦΚΑ, διευκρίνισε.

Πάνω από 4 εκατ. ΑΦΜ έχουν χρέη σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος.

Ειδικότερα, για τις οφειλές από 1/11/2021 έως 1/2/2023, μπορεί να ρυθμιστούν από 2 έως 36 δόσεις με επιτόκιο 4,37%, ενώ το επιτόκιο ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν από 37 έως 72 δόσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις ως ελάχιστη δόση ορίζονται τα 30 ευρώ.

Αύριο αναμένεται μια νέα ρύθμιση στη Βουλή για τον εξωδικαστικό μηχανισμό με την οποία θα προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης όσων έχουν μία μόνο οφειλή και η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.