ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Ελβετία κρατικοποιεί μερικώς ή ολικώς την Credit Suisse αν «ναυαγήσει» η εξαγορά από την UBS

Αναγκάζεται να παρέμβει η ελβετική κυβέρνηση με τα χρήματα των φορολογουμένων λόγω του πιθανού «ναυαγίου»

Η Ελβετία κρατικοποιεί μερικώς ή ολικώς την Credit Suisse αν «ναυαγήσει» η εξαγορά από την UBS

Mετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» για συμφωνία εξαγοράς της CreditSuisse από την UBS έναντι τιμήματος ενός δισ. ευρώ, η ελβετική κυβέρνηση σχεδιάζει μερική ή ολική κρατικοποίηση για να την διασώσει (και μαζί της όλο το ελβετικό τραπεζικό σύστημα και κατ΄επέκταση το γερμανικό, γαλλικό, κ.λ.π.) όπως αποκάλυψε πριν από λίγο το Bloomberg.

Eάν τελικώς δεν εξαγοραστεί η Credit Suisse από την UBS, τότε η ελβετική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων γιατί αλλιώς το τίμημα που θα πληρώσει η παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η Credit Suisse θεωρείται από τις τράπεζες που είναι «Τοο big to fail».

Η UBS Group AG προσφέρθηκε να αγοράσει την Credit Suisse για έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια (αν και το ενεργητικό της τράπεζας είναι στα 500 δισ. δολάρια), με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να παρακάμψει την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή, ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελβετική τράπεζα «αρνείται την μικρή αυτή προσφορά» όπως αναφέρει.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η UBS προσφέρει τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή, που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν την Παρασκευή στο 1,86 ελβετικό φράγκο.

Η UBS επιμένει, επίσης, σε μια ουσιώδη δυσμενή μεταβολή που μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία: Εάν τα CDS της εκτιναχθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, ανέφεραν οι FT.

Στήριξη από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ζήτησε και ο συνασπισμός αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους προκαλώντας νέο οικονομικό «σεισμό» λίγο πριν το άνοιγμα των Χρηματιστηρίων την Δευτέρα.

Mε λίγα λόγια ζητούν επέκταση της κρατικής ασφάλισης της FDIC σε όλες τις καταθέσεις για την επόμενη διετία, τονίζοντας ότι η εγγύηση απαιτείται για να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι Αμερικανοί ξέρουν τι τους περιμένει με το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα.

Το διάστημα των δύο ετών είναι πολύ μεγάλο και από μόνο του δίνει «σήμα» στις αγορές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στις ΗΠΑ…

Η Mid-Size Bank Coalition of America έστειλε επιστολή στις ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη μια προσωρινή αναστολή του ορίου ασφάλισης καταθέσεων της FDIC για να διασφαλιστεί ότι οι μικρότερες τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα τραπεζική κρίση, ανέφερε το Bloomberg .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με λίγα λόγια επικρατεί παντού μία αναταραχή που θυμίζει πάρα πολύ το 2008…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.