Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Η ώρα των προστίμων για 300.000 πολίτες – Αναρτώνται στο Taxisnet μέσα στην εβδομάδα

Την ώρα που η πανδημία τελειώνει παγκοσμίως στην Ελλάδα ξεκινούν οι τιμωρίες των «ανυπάκουων»

Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Η ώρα των προστίμων για 300.000 πολίτες – Αναρτώνται στο Taxisnet μέσα στην εβδομάδα

Έφτασε η ώρα για να τιμωρήσει τους ανεμβολίαστους Έλληνες άνω των 60 ετών η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxines τα πρόστιμα των 100 ευρώ στους περίπου 300.000 πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν.

Αύριο, Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη το σχετικό αρχείο θα διαβιβαστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία είναι αρμόδια να βεβαιώσει τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτό θα γίνει πιθανόν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οπότε τα πρόστιμα θα εμφανιστούν ως οφειλή στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Υπενθυμίζεται ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν έως τις 17 Ιανουαρίου 2022, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το διοικητικό πρόστιμο είναι πενήντα ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, το πρόστιμο δεν θα βεβαιωθεί σε όσους εξαιρέθηκαν για λόγους υγείας κατόπιν απόφασης της ειδικής επιτροπής που εξέτασε το σχετικό αίτημά τους, στους άνω των 96 ετών και σε όσους δεν είναι φορολογικά ενεργοί την τελευταία 3ετία.

Η λίστα με τους υπόχρεους θα ελέγχεται κάθε μήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο, ώστε σε περίπτωση που πληρούνται οι προϋποθέσεις να εξαιρείται ο πολίτης από το πρόστιμο ή να του επιβάλλεται το μισό εάν έχει εμβολιαστεί με μία έστω δόση το παραπάνω διάστημα.

Εν αναμονή αποφάσεων σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον τελούν περίπου 4.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Εν τω μεταξύ, εν αναμονή των αποφάσεων σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον τελούν περίπου 4.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Έως τις 31 Μαρτίου θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας και εν συνεχεία είτε θα υπάρξει παράταση αυτού του καθεστώτος –για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία– είτε θα τεθούν εκτός ΕΣΥ, κάτι που εισηγείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη Δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να υλοποιήσει μία τέτοια απόφαση, ενώ αρνήθηκε τον όρο «απόλυση» σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως είπε, «απόλυση είναι όταν διακόπτω τη συνεργασία με κάποιον. Όταν πάω στους υγειονομικούς και τους λέω, προκειμένου να παρέχετε υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να είστε εμβολιασμένοι, δεν έχω απολύσει κανέναν, έχω θέσει μια προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών. Αν κάποιος επιλέξει να μην τηρήσει αυτή την προϋπόθεση, αυτός επιλέγει να μη μείνει στο σύστημα υγείας. Είναι έλλειψη μιας προϋποθέσεως, η οποία τίθεται προφανώς για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Τεχνικά είμαστε έτοιμοι, από τη στιγμή που αυτή θα είναι η απόφαση του υπουργού Υγείας, το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να την υλοποιήσει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.